Пападімос: Греція домовиться з приватними кредиторами протягом декількох днів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пападімос: Греція домовиться з приватними кредиторами протягом декількох днів

Казна та Політика
251
Угода грецького уряду з приватними кредиторами щодо реструктуризації боргу периферійної країни повинна завершитися протягом декількох днів, заявив прем'єр-міністр країни Лукас Пападімос.
"Ми значно просунулися за останні кілька тижнів, особливо за минулі дні. Ми намагаємося прийти до спільного знаменника якнайшвидше. Я налаштований досить оптимістично, угода має бути досягнута протягом декількох днів", - сказав Пападімос в інтерв'ю Reuters.
На частку приватних інвесторів припадає 60% грецького боргу (350 млрд євро). ЄС наказав банкам списати від 50% номінальної вартості грецьких облігацій, проте ефективний обсяг списань може досягти 70% з урахуванням зниженого купона нових облігацій. 23 січня приватні інвестори ще наполягали на купоні в 4,25% на 30-річні облігації, повідомило Bloomberg з посиланням на джерела, знайомі із ситуацією. Проте 24 січня глава Єврогрупи Жан-Клод Юнкер сказав, що купони за бондами, чий термін закінчується до 2020 року, повинні бути "на порядок нижче" - 3,5%, а для 30-річних облігацій - нижче 4%. Зараз кредитори готові погодитися на купон до 3,6% на 30-річні бонди.
Афінам потрібно завершити операцію з реструктуризації боргів якомога швидше, щоб переконати європейських партнерів і МВФ у видачі чергового траншу фінансової допомоги до 20 березня, коли країні потрібно виплатити 14,5 млрд євро за своїми боргами.
У жовтні ЄС, ЄЦБ і МВФ погодили другий раунд допомоги Греції в 130 млрд євро. Проте за даними німецького журналу Der Spiegel, який посилається на чиновника в "трійці", Греції знадобиться на 15 млрд євро більше, ніж було схвалено. В інтерв'ю телебаченню Bloomberg на Міжнародному економічному форумі (МЕФ) в Давосі директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард визнала, що Греції необхідно виділити більше коштів на відновлення економіки.
Якою б не була кінцева сума, Греції треба дуже постаратися, щоб переконати "трійку" в тому, що країна робить все, щоб здійснити реформи, в обмін на які та її фінансово виручить. Згідно зі статистичними даними, опублікованими в п'ятницю, дефіцит бюджету країни за перші дев'ять місяців цього фіскального року склав 17,140 млрд євро, перевищивши цільові 17,1 млрд євро за весь рік.
Поки середземноморській країні потрібно піти на додаткові заходи економії, які дозволять скоротити витрати на 2 млрд євро (1% ВВП). Але можливо, що "трійка" посилить свої вимоги до Греції.
Нагадаємо, раніше грецький уряд відкинув запропонований Німеччиною план, згідно з яким Греція повинна передати спеціальному комісару Європейського союзу контроль за своїм оподаткуванням і державними витратами.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас