ЗМІ: Саакашвілі запропонує Обамі використовувати Грузію у війні з Іраном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: Саакашвілі запропонує Обамі використовувати Грузію у війні з Іраном

920
Головною темою переговорів президента Грузії Михайла Саакашвілі і американського лідера Барака Обами буде участь Грузії в можливій військовій операції проти Ірану.
Саакашвілі, схоже, готовий надати грузинську територію у разі ескалації конфлікту з Тегераном, пояснивши це прагненням убезпечити країну від "російської військової загрози", пише російський Коммерсант.
"Обама вимагатиме від Саакашвілі, щоб парламентські вибори восени 2012 року і президентські в 2013 році пройшли чесно, - заявив голова партії "Нові праві" Давид Гамкрелідзе. - Від Саакашвілі вимагають чітких зобов'язань, і йому буде дуже важко порушити їх перед президентом США".
Однак представники правлячої партії "Єдиний національний рух" (ЄНР) це спростовують. "США не будуть втручатися у внутрішні справи Грузії, і тим більше не будуть давати жодних вказівок щодо виборів, - запевнив депутат від ЄНР Давид Дарчіашвілі. - Візит президента підкреслює стратегічний характер наших відносин, у тому числі в сфері безпеки".
Експерти переконані, що саме Іран стане ключовою темою переговорів у Вашингтоні, оскільки США розраховують у разі ескалації ситуації навколо Ірану використовувати територію Грузії як тилового плацдарму - невипадково в останні роки Вашингтон виділяв значні суми на реконструкцію військових аеродромів у Вазіані та Марнеулі, а також порту Батумі.
Експерти не сумніваються, що Михайло Саакашвілі задовольнить всі прохання США. "Грузія буде найбільш лояльною до США в порівнянні з Туреччиною та іншими сусідами Ірану в разі початку війни", - сказав конфліктолог Паата Закареішвілі. Багато років Тбілісі послідовно демонструє відданість Вашингтону. У 2012 році грузинський військовий контингент в Афганістані поповниться ще одним батальйоном і досягне 1 тис. 600 - 1 тис. 700 солдатів і офіцерів, ставши тим самим найбільшим з усіх країн - не членів НАТО.
"Я не виключаю, що заради того, щоб утриматися при владі, Саакашвілі влізе у військову кампанію проти Ірану, - заявив екс-президент Грузії Едуард Шеварднадзе. - Це може стати справжньою катастрофою для нашої країни. Війна проти Ірану не повинна вестися з нашої території". Втім, багато військових експертів переконані, що Грузія при всьому бажанні не зможе надати реальну військову допомогу США у разі війни з Іраном.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас