Прогноз європейської економіки з Давосу від голова ЄЦБ Маріо Драги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогноз європейської економіки з Давосу від голова ЄЦБ Маріо Драги

567
У третій день роботи Всесвітнього економічного форуму в Давосі відбувся виступ голови Європейського центробанку (ЄЦБ) Маріо Драги. На зустрічі також присутня голова форуму Клаус Шваб.
Голова ЄЦБ представив власний економічний погляд на ситуацію в європейській економіці та прогноз на майбутнє:
Сьогодні банки мають набагато більші запасів капіталу, ніж у часи фінансової кризи. Фінансова система значно ефективніше використовує механізми ризику-менеджменту. Після краху Lehman Brothers сприйняття ризику значно зросло, і банки стали більш уважно ставиться до уравління ризиками.
У поточній кризі в нас три головні діючі гравці . Перший - це самі країни, яким необхідно проводити заходи для фіскальної консолідації. Багато з цих держав не ростуть, незважаючи на значні відмінності в економічній політиці останніх років. Другий гравець - управління в Євросоюзі. Дуже важливим є розробка необхідних законопроектів з єдиної реформи всього ЄС. Це важливий крок для виходу із кризи. Третій - підвищення рівня безпеки фінансової системи для запобігання різких стрибків на ринках.
Якщо зрівняти єврозону сьогодні й кілька місяців тому, можна побачити, що Європа - це зовсім інший світ. Раніше держави були не готова передавати навіть частину свого суверенітету в межі фінансової політики. Але вже зараз існує низка найважливіших проектів, які, втім, ще вимагають реалізації.
Не можна сказати, що стан банківський системи Європи можна назвати задовільним. Більше того, в I кварталі нинішнього року фінансовий сектор продовжить випробовувати серйозне навантаження. Міжбанківський ринок до цих не функціонує в нормальному режимі. Фактично банківська система залишається паралізованою.
Політика ЄЦБ на сьогодні спрямована на те, щоб не тільки великі фінансові корпорації, але й дрібні банки мали доступ до позикових коштів ЄЦБ. І останнє розміщення довгочасних позик на 500 млрд євро в грудні зіграло свою роль у забезпеченні ринку ліквідністю.
Коштами ЄЦБ в межах програми LTRO скористалися 523 банки Європи, що говорить про особливий інтерес із боку кредитних організацій. Проте необхідно пильно стежити за відновленням міжбанківського ринку кредитування й пожвавлення в секторі.
За матеріалами:
Вести.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас