ДПС підключила електроніку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПС підключила електроніку

Казна та Політика
1015
Податкова міліція визначила низку нових напрямків роботи, на яких у відомстві мають намір сконцентруватися в 2012 році. Крім боротьби з конвертаційними центрами та незаконним відшкодуванням ПДВ, в планах Державної податкової служби - виявляти кіберзлочинців, а також посилити контроль над ринками електронних грошей, платіжними терміналами та інтернет-торгівлею. Учасники ринку відзначають, що дії з легалізації цих сегментів призведуть до підвищення їхніх витрат.
У податковій міліції розширили список своїх пріоритетів на 2012 рік з п'яти до семи, повідомив учора перший заступник голови Державної податкової служби (ДПС)-начальник податкової міліції Андрій Головач. Податківці в черговий раз пообіцяли контролювати видатки державного та місцевих бюджетів, державних монополій, активізувати боротьбу з конвертаційними центрами, незаконним відшкодуванням ПДВ та тіньовим обігом підакцизних товарів. Серед нововведень Головач відзначив спільну роботу з НБУ щодо створення перешкод для незаконного виведення в офшори і країни з пільговим оподаткуванням до $10 млрд щороку.
"Наше завдання - використовуючи власні можливості, перш за все оперативно-розшукову діяльність, документувати ці схеми і протистояти їм", - пояснив він. Це має дозволити ДПС збільшити рівень сплати податку на прибуток на 4-5 млрд грн. У 2011 році в уряді намагалися переглянути перелік офшорів, але так і не прийняли відповідне розпорядження. "Якщо є схеми мінімізації, то це питання має вирішити законодавець", - упевнений Головач.
Паралельно ДПС займеться виявленням кіберзлочинців за допомогою посилення контролю над ринками електронних грошей і платіжних систем, інтернет-провайдерами та інтернет-торгівлею. Для цього вже створено спецпідрозділ. У ДПС оцінюють оборот електронних грошей в 2011 році в 2,5 млрд грн, що вдвічі більше, ніж у 2009 році, і в 10 разів - ніж в 2007 році. У відомстві вважають, що до 2014 року ринок зросте до 15 млрд грн. "Добре, що до цього питання підключилася податкова служба, яка раніше тільки розводила руками. Вона вже створила неприємності WebMoney, яка ухиляється від реєстрації та визнання того, що займається емісією електронних грошей (а не переуступкою прав вимоги, - ред.).
За підтримки податкової ми доб'ємося контролю над цією діяльністю, - заявило джерело в НБУ. - Відповідно до Податкового кодексу, перебуваючи на спрощеній системі, заборонено займатися факторингом, тому податкова застосовує санкції".
Більш жорсткий контроль з боку податківців чекає і вуличні платіжні термінали. Планується впровадження в програмно-технічних комплексах самообслуговування (ПТКС) фіскальних чіпів, щоб контролювати їх так само, як і касові апарати, і проводити обов'язкове інкасування виручки виключно банками. Це дозволить ДПС краще контролювати оподаткування виручки. "Від нас, наприклад, пішла частина партнерів, бо ми працюємо прозоро і наша виручка контролюється. У Росії наша компанія виступала розробником фіскальних чіпів", - відзначає виконавчий директор компанії "ОСМП України" (ТМ QIWI) Андрій Рудик. Директор компанії "24nonStop" Андрій Степаненко додає, що виручка контролюється через платіжні системи, і всі транзакції реєструються. Але щоб впровадити фіскальний чіп, необхідні додаткові капіталовкладення в розмірі $300-500 на один апарат ПТКС. "Вартість одного візиту інкасатора банку становить 50 грн. Ця послуга ляже на клієнта у вигляді комісії у розмірі 1%", - додає Рудик.
За словами президента асоціації "Учасники електронного бізнесу України" Юрія Чайки, звинувачення ДПС обґрунтовані лише частково, тому що найчастіше при інтернет-торгівлі продукція доставляється кур'єром за готівковий розрахунок, який не фіксується. Операції за безготівковим розрахунком або за допомогою електронних грошей (якщо правила їх випуску зареєстровані НБУ) контролюються і обкладаються податком. "Податківці зможуть досягти ефекту, якщо кур'єри будуть оснащені мобільним терміналом для видачі касового чека. А один такий термінал коштує 600-800 євро", - відзначає Чайка.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас