Тігіпко: МВФ не прийняв рішення про надання Україні чергового траншу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: МВФ не прийняв рішення про надання Україні чергового траншу

Казна та Політика
658
Міжнародний валютний фонд (МВФ) не прийняв рішення про надання Україні чергового траншу кредиту. Про це журналістам повідомив віце-прем'єр міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, передає кореспондент РБК-Україна.
Тігіпко заявив, що МВФ продовжує наполягати на підвищенні тарифів на житлово-комунальні послуги.
"Справді відбулась поїздка української делегації на чолі з віце-прем'єром Андрієм Клюєвим, в її складі був міністр фінансів Валерій Хорошковський і я. Ми провели переговори з головою місії, відбулася зустріч з керівництвом МВФ, якихось остаточних рішень немає. Але тривають зустрічі керівництва країни, які відбудуться в найближчі дні. Нам сьогодні залишилося щодо нашого меморандуму з МВФ вирішити практично одне питання підняття тарифів. Я можу чітко сказати, що в тому форматі, який був закладений до цього, підняття тарифів не буде", - заявив Тігіпко.
За його словами українська сторона має свої пропозиції до МВФ, які обговорювалися під час зустрічі і стосуються того, яким чином компенсувати витрати бюджету, які будуть понесені додатково без підняття тарифів. І у нас є багато пропозицій, за рахунок чого це зробити. За словами Тігіпка, українська влада має своє бачення реформи, яку необхідно провести, щоб підняти тарифи. І починати її треба не з підвищення тарифів, а з інших заходів - підвищення тарифів - це завершальний етап.
"Якщо ми говоримо про підвищення тарифів, у нас повинні бути кредитні лінії... для населення, що б люди могли замінити вікна... двері... щоб займатися енергозбереженням, і могли за рахунок зменшення кількості розтрат газу, вийти на те, на що вийшла Європа... вона піднімала тарифи, але випереджаючими темпами там проходило енергозбереження. Але найголовніше, коли людина отримувала "платіжку", в ннї була одна і та ж цифра, а при цьому тарифи зростали, тому що держава займалася утепленням будинків, тривалими кредитами. Тоді це буде комплексний регулятор на вирішення цієї проблеми. Про це ми говорили і про це ми подавали свої пропозиції", - сказав Тігіпко.
За його словами за підсумками візиту була досягнута домовленість, що ці переговори продовжаться через два-три тижні. Де відбудеться черговий раунд переговорів, невідомо.
Нагадаємо, з 24 січня до Вашингтона вирушила українська делегація на чолі з віце-прем'єр-міністром Андрієм Клюєвим для продовження переговорів з МВФ.
У Кабінеті міністрів сподівалися на відновлення програми кредитування. Прем'єр-міністр Микола Азаров стверджував, що в МВФ відбулася переоцінка вимог і тому Україні буде легше домовитися про наступний транш.
"Ми ведемо з ними дискусії. Нарешті в середовищі МВФ почали прокидатися здорові міркування. На прикладі Греції. Там три роки режим дуже жорсткої економії, а все одно дефіцит бюджету 9%. Давили-тиснули, а ефекту немає. І нарешті зрозуміли те, що нам давно вже зрозуміло: все має бути збалансовано. Скорочення бюджетних витрат веде до скорочення купівельної спроможності, це обмежує внутрішній ринок і завдає удару по економіці", - заявляв прем'єр.
Нагадаємо, 21 січня ц.р. міністр фінансів України Валерій Хорошковський заявив, що Україна на переговорах з Міжнародним валютним фондом (МВФ) 24 січня має намір домагатися відновлення програми співпраці для отримання чергового кредиту. "Це природне завдання для нас - відновити програму роботи, отримати кредит, якщо це можливо, в рамках тієї програми, яка була підписана раніше. У нас там залишилося близько 10 млрд дол.", - сказав Хорошковський.
Він підтримав думку прем'єр-міністра України Миколи Азарова про те, що Київ в 2012 р. може обійтися без кредитів фонду. "Але коли ми говоримо про запозичення, то потрібно чітко розуміти: якщо ти не знаходишся на ринку постійних запозичень, то в потрібний момент взяти кредит буде дуже складно. Це специфіка роботи на внутрішньому та зовнішньому ринках", - пояснив міністр.
За його словами, рівень держборгу відносно ВВП не є небезпечним для України. "Є певні критерії того, скільки боргу в рамках ВВП не є небезпечними для держави. Ми стоїмо далеко нижче цієї межі", - зазначив міністр.
Нагадаємо, 18 січня ц.р. МВФ повідомляв, що обсяг виплат України фонду на 2012 р. становить 2,433 млрд XDR (спеціальні права запозичення, платіжний засіб МВФ).
Відзначимо, раніше віце-прем'єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко заявив, що Україна продовжить співпрацю з МВФ при досягненні консенсусу в газових переговорах з Росією.
4 листопада 2011 р. Азаров заявив, що чергова корекція програми співпраці з МВФ запланована на час після закінчення газових переговорів з Росією, які очікувалися в листопаді 2011 року.
У 2011 р. транші МВФ Україна не отримувала. Київ втратив можливість отримати від МВФ три квартальні кредити в розмірі приблизно 1,5 млрд дол. кожен в рамках програми stand-by загальним обсягом 15,5 млрд дол. через порушення погоджених з фондом термінів проведення пенсійної реформи (набрала чинності з 1 жовтня) і підвищення тарифів на газ.
Востаннє МВФ виділяв Україні транш кредиту в сумі 1,5 млрд дол. 22 грудня 2010 р.
Програма співпраці України і МВФ, схвалена в липні 2010 р., передбачає виділення Україні кредиту на суму 15 млрд 150 млн дол. під ставку 3,5% річних. Термін дії програми становить 2,5 роки. Відразу після схвалення програми співпраці Україна отримала перший транш у розмірі 1 млрд 890 млн дол. Рішення про виділення другого траншу в розмірі 1 млрд 500 млн дол. рада директорів МВФ ухвалила 22 грудня 2010 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас