Фізособи зможуть обійти податок на нерухомість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фізособи зможуть обійти податок на нерухомість

Нерухомість
1631
Після введення податку на нерухомість, запланованого на 1 липня 2012 року, у фізичних осіб залишається абсолютно законна можливість уникнути зобов'язання щодо його сплати.
Таку думку висловила Юлія Яшенкова, старший юрист міжнародної юридичної групи AstapovLawyers.
"Згідно з чинним положенням Податкового Кодексу України при нарахуванні податку на нерухомість фізичним особам оподатковувана житлова площа зменшується на 120 кв. м для квартири і 250 кв. м для житлового будинку. Таким чином, кожен власник з метою оподаткування може зменшити розмір своєї житлової площі, скажімо, оформивши житловий будинок житловою площею в 750 кв. м на себе і двох дітей. Таким чином, можна буде заощадити власний бюджет на 14 485,50 грн.", - пояснила юрист.
"Також необхідно звернути увагу на те, що податок сплачується виходячи саме з житлової, а не загальної площі об'єкта житлової нерухомості. Це означає, що гардеробні, комори та інші нежитлові приміщення не враховуються при нарахуванні суми податку. Тобто, "сумлінні" громадяни, які зуміли "домовитися" з відповідальним співробітником, зможуть зменшити площу житлових приміщень при проведенні інвентаризації об'єкта", - зазначила Яшенкова.
Нагадаємо, що податок на нерухомість сплачується до місцевого бюджету за місцем реєстрації об'єкта житлової нерухомості. Податок нараховується в розмірі 1% від мінімальної заробітної плати на 1 січня звітного року за 1 кв. м житлової площі для квартир площею до 240 кв. м і житлових будинків площею до 500 кв. м. При цьому, якщо площа квартири перевищує 240 кв.м, а площа житлового будинку - 500 кв. м, ставка податку становить 2,7%.
Нарахування податку для фізичних осіб здійснюється податковими органами на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. При цьому фізичні особи оплачують нараховану суму податку протягом 60 днів з моменту отримання податкового повідомлення-рішення (і відповідних реквізитів для оплати).
Разом з тим, необхідно зазначити, що за несплату податку фізичними особами передбачені штрафні санкції в розмірі 10% від суми податку (або від суми заниження) при простроченні до 30 днів і 20% - при простроченні понад 30 днів.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас