Іран має намір припинити постачання нафти в Європу до введення ембарго ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран має намір припинити постачання нафти в Європу до введення ембарго ЄС

Енергетика
758
Іранські парламентарії можуть в найближчу неділю схвалити законопроект про повне припинення постачання нафти з Ірану до країн Європи, перш ніж ембарго на поставки іранської нафти в Євросоюз повністю вступить в силу.
Про це, як передають РИА Новости, пише газета Financial Times з посиланням на представника комітету з енергетики іранського парламенту (меджлісу) Імада Хусейні.
"Якщо законопроект буде схвалений, уряд буде зобов'язаний припинити продаж нафти до Європи раніше, ніж ЄС введе нафтове ембарго проти Ірану", - заявив Хусейні.
"Багатьом представникам меджлісу, в тому числі і мені, не терпиться схвалити законопроект, за яким жодна з європейських держав, які зробили Іран метою своїх санкцій, не зможе купити ні краплі нафти з Ірану", - заявив інший депутат меджлісу Насер Судані, якого цитує газета Tehran Times.
На думку Судані, введені Заходом санкції сильно вдарять по самій Європі. По-перше, за його словами, європейським країнам не буде чим замінити іранську нафту, а по-друге, ембарго на постачання нафти з Ірану призведе до значного підвищення цін на "чорне золото". З цього Судані робить висновок, що європейцям так чи інакше доведеться купувати іранську нафту через посередників, що значно підвищить їх витрати.
"Чому б нам негайно не припинити експорт нафти до країн Європи і не звернутися до інших численних замовників, готових купувати (іранську нафту)", - написала в свою чергу іранська газета Kayhan.
У минулий понеділок глави МЗС 27 країн Євросоюзу схвалили введення ембарго на постачання нафти з Ірану.
У рамках нового пакета санкцій, що передбачає, в тому числі, введення поетапної заборони на імпорт іранської нафти і нафтопродуктів в країни ЄС, передбачається, що до 1 липня всі члени Євросоюзу, які закуповують нафту у Тегерана, повинні будуть повністю згорнути імпорт з цієї країни. Відповідно до прес-релізу ЄС, заборона стосується імпорту, придбання і транспортування нафти і нафтопродуктів, а також пов'язаних з цим фінансування та страхування. Вже укладені контракти щодо іранської нафти можуть виконуватися до 1 липня 2012 року.
Крім того, глави МЗС країн ЄС заборонили імпорт нафтохімічної продукції з Ірану, а також наклали заборону на експорт передового устаткування і технологій для нафтохімічної промисловості країни. Європейцям відтепер заборонено вкладати інвестиції в іранські нафтохімічні компанії і створювати з ними спільні підприємства.
Міністри оголосили про заморожування активів центрального банку Ірану в ЄС, ввели заборону на торгівлю з Іраном золотом, коштовними металами та алмазами, а також на ввезення в країну іранських банкнот і монет. Крім цього, забороняється продаж Ірану продукції подвійного призначення.
Основна частка європейського імпорту іранської нафти, близько 68%, припадає на Грецію, Італію та Іспанію. У Греції частка споживання "чорного золота" з Ірану досягає 35%.
За даними Financial Times, в 2011 році країни ЄС купували в Ірану в середньому 600 тисяч барелів нафти на добу.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас