Українська делегація починає візит до США для переговорів з МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українська делегація починає візит до США для переговорів з МВФ

Кредит&Депозит
460
У Вашингтоні сьогодні розпочнеться черговий раунд переговорів між Україною та Міжнародним валютним фондом. Українську делегацію очолює новопризначений міністр фінансів Валерій Хорошковський, передає радіо "Свобода".
У Кабінеті міністрів сподіваються на відновлення програми кредитування. Прем'єр-міністр Микола Азаров стверджує, що в МВФ відбулася переоцінка вимог і тому Україні буде легше домовитися про наступний транш.
"Ми ведемо з ними дискусії. Нарешті в середовищі МВФ почали прокидатися здорові міркування. На прикладі Греції. Там три роки режим дуже жорсткої економії, а все одно дефіцит бюджету 9%. Давили-тиснули, а ефекту немає. І нарешті зрозуміли те, що нам давно вже зрозуміло: все має бути збалансовано. Скорочення бюджетних витрат веде до скорочення купівельної спроможності, це обмежує внутрішній ринок і завдає удару по економіці", - сказав прем'єр.
Нагадаємо, 21 січня ц.р. міністр фінансів України Валерій Хорошковський заявив, що Україна на переговорах з Міжнародним валютним фондом (МВФ) 24 січня має намір домагатися поновлення програми співпраці для отримання чергового кредиту. "Це природнє завдання для нас - відновити програму роботи, отримати кредит, якщо це можливо, в рамках тієї програми, яка була підписана раніше. У нас там залишилося близько 10 млрд долл.", - сказав Хорошковський.
Він підтримав думку прем'єр-міністра України Миколи Азарова про те, що Київ в 2012 р. може обійтися без кредитів фонду. "Але коли ми говоримо про запозичення, то потрібно чітко розуміти: якщо ти не знаходишся на ринку постійних запозичень, то в потрібний момент взяти кредит буде дуже складно. Це специфіка роботи на внутрішньому та зовнішньому ринках", - пояснив міністр.
За його словами, рівень держборгу відносно ВВП не є небезпечним для України. "Є певні критерії того, скільки боргу в рамках ВВП не є небезпечними для держави. Ми знаходимося далеко нижче цієї межі", - зазначив міністр.
Нагадаємо, 18 січня ц.р. МВФ повідомляв, що обсяг виплат Україною фонду на 2012 р. складає 2,433 млрд XDR (спеціальні права запозичення, платіжний засіб МВФ).
Відзначимо, раніше віце-прем'єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко заявив, що Україна продовжить співпрацю з МВФ при досягненні консенсусу в газових переговорах з Росією. Переговори зараз тривають, як заявляють їх учасники, в конструктивному руслі. Однак, 17 січня прем'єр-міністр Микола Азаров не виключив варіант міжнародного арбітражу з "Газпромом" щодо цін на газ для України.
4 листопада 2011 р. Азаров заявив, що чергова корекція програми співпраці з МВФ запланована на час після закінчення газових переговорів з Росією, які очікувалися в листопаді 2011 року.
Місія фонду, яка працювала в березні 2011 року в Києві, не стала рекомендувати раді директорів МВФ ухвалювати позитивне рішення про виділення чергового траншу для країни. МВФ очікував від України затвердження пенсійної реформи та розв'язання проблеми занижених тарифів на газ для населення.
У 2011 р. транші МВФ Україна не отримувала. Київ втратив можливість отримати від МВФ три квартальні кредити в розмірі приблизно 1,5 млрд дол кожен в рамках програми stand-by загальним обсягом 15,5 млрд дол через порушення погоджених з фондом термінів проведення пенсійної реформи (вступила в силу з 1 жовтня) і підвищення тарифів на газ.
Востаннє МВФ виділяв Україні транш кредиту в сумі 1,5 млрд дол 22 грудня 2010 року.
Програма співпраці України і МВФ, схвалена в липні 2010 р., передбачає виділення Україні кредиту на суму 15 млрд 150 млн дол під ставку 3,5% річних. Термін дії програми становить 2,5 роки. Відразу після схвалення програми співпраці Україна отримала перший транш у розмірі 1 млрд 890 млн дол. Рішення про виділення другого траншу в розмірі 1 млрд 500 млн дол рада директорів МВФ ухвалила 22 грудня 2010р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас