Іран знову погрожує перекрити Ормузську протоку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран знову погрожує перекрити Ормузську протоку

Енергетика
470
Іранська влада повторила погрозу перекрити навігацію в Ормузькій протоці, через яку здійснюється експорт до третини світової нафти.
"У разі перебоїв з продажем іранської нафти Ормузську протоку безумовно буде перекрито", - цитує Reuters заступника голови парламентського комітету з закордонних відносин і питань національної безпеки Мохаммеда Косарі. Його колега Хесматолла Фалахапіше, чиї слова наводить AP, підтвердив право Ірану перекрити протоку у відповідь на нафтове ембарго, передає Лента.ру.
Заяви політиків прозвучали незабаром після того, як країни ЄС затвердили новий пакет санкцій стосовно Тегерана, який передбачає заборону на імпорт іранської нафти. Також в Брюсселі ухвалили рішення заморозити європейські активи іранського Центробанку, через який країна отримує плату за продану нафту.
Влада Ірану не вперше погрожує перекрити Ормузську протоку, що з'єднує Перську затоку і Аравійське море. Вперше про таку можливість 27 грудня згадав іранський віце-президент Реза Рахімі. Ці слова були сказані в умовах активного обговорення нових санкцій стосовно Ірану, відповідно до якого країна була б позбавлена нафтових доходів.
На загрозу Тегерана одразу відреагували в Вашингтоні, чиї представники пообіцяли не допустити припинення навігації по протоці. Ці слова мали особливе значення у зв'язку з тим, що в Перській затоці базується П'ятий флот ВМС США.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас