Міллер: Нафтогаз виконуватиме зобов'язання в повному обсязі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міллер: Нафтогаз виконуватиме зобов'язання в повному обсязі

Енергетика
1943
НАК "Нафтогаз України" підтвердила намір виконувати в повному обсязі контрактні зобов'язання перед "Газпромом" на цей рік, і буде вести переговори про зниження ціни.
Про це заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер, передає ИТАР-ТАСС.
"Що стосується України, то у нас є чинний контракт, - підкреслив представник компанії. - Контракт у нас такий, що навіть українські колеги прекрасно розуміють, що умови цього контракту є залізобетонними. Якщо говорити про 2012 рік, то українська сторона підтвердила, що буде виконувати в повному обсязі контрактні зобов'язання, які є, і буде вести переговори, які б українській стороні якимось чином допомогли відкоректувати ціну".
Що стосується погроз з боку України знизити вибірку, Міллер нагадав, що умову "бери або плати" ніхто не скасовував.
"Українська сторона може знизити обсяг відбору газу, але є умова в контракті "бери або плати", і це умова контракту, і українська сторона знає про це. Але як було сказано керівництвом РФ, російська сторона, "Газпром", будуть діяти в цивілізованому порядку", - додав глава російської компанії.
Раніше Юрій Бойко висловив переконання у досягненні компромісу з Росією щодо обсягів газу, що закуповується Україною в 2012 році.
"У нас періодично виникають спірні питання з російськими партнерами, ми не завжди знаходимо компроміс, але ми зараз вже суттєво наблизилися до цього. У питаннях, які для нас мають принципове значення, ми будемо відстоювати свої інтереси, в тому числі і обсяги закупівель газу", - сказав Бойко.
Міністр нагадав, що його відомство ще в травні минулого року послало заявку "Газпрому" на закупівлю річного обсягу газу в розмірі 33 млрд. кубометрів, від якого мінімальний обсяг вважається за принципом "бери або плати", а це 27 млрд. кубометрів газу, що дозволяє Україні декларувати, що вона закупить тільки цю кількість.
Відповідаючи на запитання, чи не боїться Україна санкцій з боку Росії, Бойко відповів, що "у нас є важелі, які дозволяють нам з упевненістю говорити про те, що ніяких наслідків для нашої країни не буде".
Нагадаємо, в січні стартував черговий раунд газових переговорів між "Газпромом" і "Нафтогазом України", оскільки домовитися в кінці минулого року сторонам не вдалося. Київ як і раніше наполягає на зміні газових контрактів з Росією, підписаних в 2009 році, посилаючись на несправедливо високу вартість російського газу за прописаною формулою ціни. Росія погодилася розглянути можливість зниження вартості газу для України, однак не за просто так. Навесні прем'єр Володимир Путін обіцяв Києву знижку на газ в обмін на вступ України до Митного союзу, але від подібного запрошення Київ відмовився.
Тепер Росія готова знизити ціни на газ для України в обмін на допуск до її газотранспортної системи. Проте Київ також проти такого кроку.
На цьому тлі влада Україна вже на початку цього року висловила намір різко скоротити закупівлі російського газу, на що в "Газпромі" тут же назвали порушенням чинних угод між країнами.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас