Турпотік оминає Єгипет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Турпотік оминає Єгипет

Казна та Політика
1501
Революція, що почалася в Єгипті рік тому, привела туристичну галузь до важких втрат. За офіційними даними, потік відвідувачів зменшився на третину, учасники ринку говорять про скорочення удвічі, пише Вfm.ru.
В результаті - падіння виручки на 2,5 млрд фунтів і 32-відсоткове скорочення турпотоку, причому основних втрат зазнає Каїр, де відбувається найбільше вуличних зіткнень.
З 25 січня 2011 року, коли в Єгипті спалахнула революція, туристична галузь країни, що забезпечує більше 8 млрд фунтів доходів на рік і восьму частину робочих місць, зазнає важких втрат. Тільки за офіційними оцінками, потік відвідувачів скоротився на третину. Галузеві експерти вважають, що насправді мова може йти і про більш серйозне падіння.
Міністр з туризму Мунір Фахрі Абдель Нур зазначає, що це безпрецедентна ситуація для галузі. Кризи виникали раніше після якихось трагічних подій та інцидентів, таких як масове вбивство туристів у Луксорі в 1997 році, але зараз інша справа, тому що революція означає, що ситуація нестабільності зберігається в часі.
Представники галузі вважають, що в реальності обстановка гірша, ніж заявляють чиновники. У понеділок з'ясувалося, що біженців з Лівії і палестинців, які користуються можливістю після відкриття кордону на КПП "Рафах", також врахували в складі турпотоку. Деякі експерти кажуть, що реально падіння відвідуваності країни туристами наближається до 50%, хоча в Міністерстві туризму заперечують будь-які відхилення статистики.
Тарек Лофті, заступник директора п'ятизіркового готелю Mena House, де персоналу в фойє в п'ять разів більше, ніж постояльців, каже, що минулий рік видався вкрай важким: різке скорочення числа броні і падіння відвідуваності - це далеко не все. Оскільки пропозиція набагато випереджає попит, всі змушені знижувати ціни і вести активну конкуренцію за клієнтів. Це означає, що і середня виручка на одного туриста також падає і в результаті страждає величезна кількість галузей - від ферм до роздрібних магазинів і фабрик. "Можу показати вам молокозаводи, що працюють із завантаженням 10% від потенційної потужності, тому що потік замовлень від готелів та круїзних лайнерів вичерпався", - прокоментував Лофті в інтерв'ю The Guardian.
Туроператорів і тим більше мільйони єгиптян, чиї доходи опосередковано залежать від туристичних грошей, турбують не тільки проблеми безпеки. На перших виборах після повалення режиму колишнього президента Хосні Мубарака впевнено перемагають політичні ісламісти - більшість отримують "Брати-мусульмани" і партія "Ан-Нур". Остання обговорювала можливість нових обмежень на продаж алкоголю і носіння бікіні на пляжах, такі заходи могли завдати непоправного удару по позиціях Єгипту як найбільшого туристичного напряму.
Лофті висловлює позицію багатьох своїх співвітчизників, покладаючи відповідальність за кризу безпеки на Верховну раду збройних сил, яка прийняла владу після повалення Мубарака і з тих пір не поспішала з демократичними реформами, яких домагалися революціонери. І все ж Лофті вірить у те, що з часом насильство на вулицях піде на спад і туристи повернуться, особливо після обрання нового президента в червні і з початком туристичного сезону у вересні.
"Єгипет - дуже потужний туристичний напрям зважаючи на багатство культурних, релігійних і розважальних можливостей, він приваблює туристів з усього світу. Незважаючи на серйозне ускладнення ситуації за минулий рік, у країну, як і раніше, приїжджають мільйони відвідувачів, і це свідчить про визнання тих цінностей, якими багата наша країна. Кожен школяр знає про піраміди, і я впевнений, що люди і надалі будуть прагнути побачити їх своїми очима", - цитує The Guardian слова Лофті.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас