Топ-10 світових рітейлерів за підсумками 2011 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Топ-10 світових рітейлерів за підсумками 2011 року

1315
Обсяги продажів найбільших у світі підприємств роздрібної торгівлі збільшилися на 5% в 2010 фінансовому році. На першому місці, як і раніше, Wal-Mart Stores, замикає десятку німецька мережа Aldi Einkauf GmbH & Co. oHG.
Компанії - найбільші оператори роздрібної торгівлі - в 2010 році (фінансовий рік по червень 2011 року включно) зафіксували зростання обсягів продажів на більш ніж 5%. Показники 250 найбільших світових рітейлерів істотно покращилися, в порівнянні з даними за 2009 фінансовий рік, коли зростання було мізерним і склало всього 1,2%.
Про це повідомила компанія "Делойт Туш Томацу Лімітед" ("ДТТЛ") в звіті "Світові тенденції розвитку сектора роздрібної торгівлі", підготовленому спільно з видавничою групою STORES Media.
Більше і прибутковіше
Загальні обсяги продажів 250 найбільших компаній роздрібної торгівлі досягли 3,94 трильйона доларів США. При цьому чистий прибуток виріс до 3,8% (у 2009 році ця цифра становила 3,1%). Майже всі компанії, які розкрили інформацію про чистий результат діяльності (183 з 195), працювали рентабельно в 2010 році, і більше двох третин компаній, що подали звіти, поліпшили маржу чистого прибутку.
Незважаючи на те, що фінансові результати є вражаючими, підприємства роздрібної торгівлі стурбовані уповільненням темпів розвитку глобальної економіки в другій половині 2011 року. Як відзначають експерти "Делойт", економічні умови в 2012 році будуть залишатися складними, проте довгостроковий прогноз - позитивний. Незважаючи на демографічні та структурні перешкоди, економіка Китаю продовжить зростати, а ринки, що розвиваються, такі як Індія, Бразилія, Туреччина, Індонезія та деякі країни Південної Америки та Африки, розташовані на південь від Сахари, надають нові можливості і передумови для динамічного зростання провідних світових операторів роздрібної торгівлі .
Українська торгівля
В Україні роздрібний сектор протягом 2010 і 2011 рр. демонстрував динамічне зростання, а середній показник зростання обсягів продажів українських підприємств роздрібної торгівлі більш ніж удвічі перевищив аналогічні показники світових роздрібних операторів, які взяли участь у дослідженні.
Український ринок менш консолідований, ніж ринки розвинених країнах. З ТОП-10 найбільших світових операторів роздрібної торгівлі більшість не присутні в Україні. Міжнародні гравці планують продовжити розширення своїх мереж в 2012 році, проте привабливість України для світових роздрібних мереж, відповідно до рейтингу компанії CBRE, знизилася, в порівнянні з минулим роком.
Крім того, у своїх дослідженнях фахівці компанії "Делойт" відзначають дедалі більшу схильність українських споживачів до практичності та ощадливості. Враховуючи це, роздрібним операторам важливо шукати можливості для втримання прибутковості на достатньому для них рівні.
"Втримання високого рівня маржі можливо, зокрема, завдяки наданню додаткових високомаржинальних послуг та поліпшенню рівня обслуговування. Для цього необхідно постійно аналізувати переваги споживачів і своєчасно впроваджувати нові продукти, що завоювали популярність на світових ринках. Наприклад, одним з перспективних напрямів для розвитку є інтернет-торгівля, яка служить доповненням до основного роздрібного бізнесу. Велику увагу також слід приділяти маркетинговим заходам у соціальних мережах - сьогодні рівень довіри споживачів до цього джерела інформації є високим, особливо серед населення у віці до 30-35 років", - відзначає старший менеджер компанії "Делойт", керівник групи з роботи з підприємствами роздрібної торгівлі Ольга Шамрицька.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас