Темна конячка СБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Темна конячка СБУ

2154
Експерти пророкують кілька кандидатур на посаду голови СБУ: керівника Служби зовнішньої розвідки Григорія Ілляшова, заступника секретаря Радбезу Володимира Сивковича, заступника генпрокурора Рената Кузьміна. Або ж сам Володимир Рокитський перейде з категорії в.о. на повноцінного господаря одного з ключових силових відомств країни.
Політологи останній варіант вважають "посиленням" групи Хорошковський - Фірташ. Однак, судячи з усього, цього не побоюється президент, звільняючи азаровського протеже Федора Ярошенка і ставлячи на його місце Валерія Хорошковського.
Так чи інакше, головною якістю нового голови СБУ повинна бути зараз, напередодні парламентських виборів, абсолютна лояльність до глави держави. "Головний критерій вибору з уже відомих постатей - не професіоналізм, а довіра і близькість до президента і його сім'ї, - підтверджує цю думку Олександр Скибинецький, генерал-лейтенант СБУ, голова парламентського підкомітету з питань державної безпеки, колишній перший заступник голови СБУ.- Я допускаю призначення будь-якого із зазначених претендентів. Хоча можливе і абсолютно несподіване призначення. Але знову ж, це буде зроблено виключно з міркувань особистої відданості цієї фігури вищому керівництву, а не безпеки України. СБУ давно вже - це служба безпеки президента".
Деякі експерти вважають, що міркувати на цю тему зарано, оскільки посада голови СБУ буде затверджуватися парламентом, який до лютого припинив свою роботу. "До нової сесії ВР України, яка розпочнеться 9 лютого, нічого вирішуватися не буде, немає сенсу робити зараз припущення, - заявив Геннадій Москаль, генерал-лейтенант міліції, перший заступник голови парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією. - Якби це була прерогатива лише президента, голова СБУ був би вже призначений. Але президент повинен внести цю кандидатуру на обговорення ВР. Якщо він сьогодні оприлюднить кандидатуру голови СБУ, то ще до початку роботи сесії з нього зроблять "узбека", надінуть тюбетейку і халат. Перевірять все: від народження до коханок і дружин. Владі це невигідно. Все буде тихо".
На думку депутата, все робиться зараз за однією і тією ж схемою: так було з міністром внутрішніх справ, податкової служби, тепер - з СБУ. "Президент ставить перед фактом. Головний фактор - особиста відданість. Між президентом і міністром тепер ніхто не стоїть. Раніше цей простір був заповнений олігархами і різними політико-фінансовими кланами. Міністри були людьми, рекомендованими кланами, які зробили істотний внесок у перемогу Януковича. У нього був моральний обов'язок їм віддячити", - говорить депутат. Міністри, за його словами, призначені таким чином, не виконують безпосередньо вказівки президента, а йдуть радитися з тими, хто пролобіював їх призначення.
Віктор Янукович замінив таких чиновників на особисто відданих собі людей. На ключових посадах з'явилися Захарченко, Клименко. З'явиться хтось такий і на посаді голови СБУ. "Хорошковський - надто самостійна фігура, - вважає Москаль. - У нього власний бізнес. Він, що б про нього не говорила опозиція, менеджер високого класу. Економіст і політик в одній особі. У кріслі міністра фінансів він більше на місці, ніж на посаді голови СБУ. А Захарченко і Клименко добре розуміють: крок вправо, вліво - як вони високо піднялися, так відразу назад опиняться в Донецьку. Тож в кріслі голови СБУ потрібна віддана темна конячка".
"На цій посаді потрібна не тільки віддана Віктору Януковичу фігура, але й така, що не скомпрометувала себе, - вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. - Не потрібні "ризиковані" фігури, щоб не нариватися на нові скандали. Кузьмін надто відомий по справі Тимошенко. Він вже не підійде".
За словами експерта, ні президенту, ні Партії регіонів не потрібні різкі "рухи", що провокують публіку. Потрібна робота СБУ, яка була налагоджена при Хорошковському. Особливих претензій до нього не було. Валерія Хорошковського перевели на підвищення, а не тому, що не впорався. "Рокитський призначений виконуючим, швидше за все, він очолить СБУ, - говорить політолог. - Обережно, без шуму і пилу. Тиха робота лицарів плаща і кинджала". Що стосується Дмитра Фірташа, то, на думку Карасьова, Валерій Хорошковський думає не про Фірташа, а про прем'єрство або навіть президентство. "А Рокитський і є відданою владі людиною. І темна конячка - ніхто його не знає. Він - ідеальна кандидатура на цю посаду", - вважає політолог.
Костянтин Рилєв
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас