Болгарія заборонила розробку сланцевого газу на Чорному морі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Болгарія заборонила розробку сланцевого газу на Чорному морі

Енергетика
901
Уряд Болгарії заборонив розвідку сланцевого газу шляхом фрекінгу через побоювання за екологію після численних протестів проти використання цієї технології.
Болгарія стала другою країною Євросоюзу, що заборонила фрекінг, після Франції. Технологія полягає у впорскуванні в сланцеві пласти під великим тиском води, змішаної з піском і хімікатами. Противники такого методу вважають, що фрекінг забруднює ґрунтові води і навіть викликає землетруси.
"Заборона постійна і діє на всій території Болгарії і в її територіальних водах у Чорному морі", - йдеться в тексті постанови.
За порушення заборони накладається штраф в 100 млн левів ($65 млн). У вівторок уряд відкликав ліцензію на пошук сланцевого газу в американської нафтової компанії Chevron, видану їй у червні 2011 року. Цьому передували акції протесту проти видобутку сланцевого газу.
"Нам потрібні енергобезпека і енергонезалежність, але не за всяку ціну", - сказав представник правлячої партії Діан Червенкондев.
За первинними оцінками, запаси сланцевого газу в Болгарії становлять до 1 трлн кубометрів.
Сланцевий газ уже зробив революцію в газовій галузі США, і тепер деякі країни Східної Європи залучають закордонні компанії для пошуку сланцевого газу. Румунія і Сербія планують почати геологорозвідку, а Польща сподівається почати видобуток у 2014 - 2015 роках, нагадує Reuters.
Нагадаємо також, що компанія Shell нещодавно знайшла поклади сланцевого газу в Китаї.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас