Глобальне потрясіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальне потрясіння

Казна та Політика
2289
Світовий банк різко погіршив економічний прогноз на 2012 рік: єврозону замість зростання чекає спад, для світової економіки оцінка знижена більш ніж на 1 відсотковий пункт, що стало найбільшим скороченням за останні три роки. Країнам, що розвиваються, пропонується готуватися до гіршого.
Світовий банк оголосив про найсильніше погіршення власних прогнозів для світової економіки за останні три роки. Зростання світової економіки в 2012 році складе 2,5% - ще півроку тому експерти банку очікували 3,6%. На 2013 рік прогноз знижений до 3,1% - на 0,5 відсоткового пункту. Востаннє Світовий банк різко змінював свої прогнози в січні кризового 2009 року - на 2,1 відсоткового пункту.
Прибуток Citigroup у четвертому кварталі 2011 року впав на 7,1% в порівнянні з тим же періодом минулого року і склав $17,2 млрд. Чистий прибуток скоротився на 11%, до $1,17 млрд. Акції банку після виходу новини впали на 6,8%, до $28,66. Це вже другий розчаровуючий квартальний звіт американського банку. Прибуток JP Morgan Chase впав на 23%, до $3,73 млрд. "Банки, зав'язані на ринок капіталу, виглядають жахливо, - констатує глава Loop Capital Markets LLC Джеймс Рейнолдс. - Фундаментальні банки в порядку".
Погіршення стану світової економіки вже очевидно з скорочення обсягів світової торгівлі. Так, глобальний експорт товарів і послуг в 2011 році зріс на 6,6%, тоді як в 2010 році приріст був майже вдвічі більший - 12,4%. За прогнозами СБ, в 2012 році збільшення складе 4,7%. У той же час ціни на енергоносії, метали і мінерали, сільськогосподарські товари знаходяться на 10%, 25% і 19% нижче максимумів початку 2011 року. Загальносвітовий фондовий індекс The MSCI All-Country World Index за 2011 рік скоротився на 9,4%, відзначає агентство Bloomberg.
Економіка єврозони, підрахував Світовий банк, може скоротитися на 0,3% замість очікуваного зростання на 1,8%.
Для США зміна прогнозу менш значне: зростання знижено з 2,9% до 2,2%. Прогноз зростання економіки Японії знижений з 2,6% до 1,9%. У цілому показник для розвинених країн зменшений з 2,7% до 1,4%, для країн, що розвиваються - з 6,2% до 5,4%.
"Навіть досягнення таких слабких результатів дуже сумнівне", - йдеться в огляді СБ. "Незважаючи на всі заходи, вжиті в цьому напрямі, ескалації європейської кризи не запобігли", - констатує банк.
А в поєднанні зі слабким зростанням в країнах, що розвиваються, спад в Європі "підвищує ризики того, що взаємний вплив цих двох факторів може призвести до ще більш жалюгідних результатів", зазначає Світовий банк.
"Деякі великі країни, що розвиваються, які стали локомотивом зростання в 2008-2009 роках, тепер сповільнюються", - поскаржився глава макроекономічного підрозділу Світового банку Ендрю Бернс під час телефонної конференції. Причиною зниження темпів зростання в цих країнах Бернс вважає внутрішню економічну політику, наприклад, високі ставки центробанків, які були встановлені, щоб не допустити надмірної інфляції.
СБ пропонує економікам, що розвиваються, "готуватися до гіршого", оскільки ризики в єврозоні можуть затягнути світ у фінансову кризу, подібну до кризи 2008 року.
Ринки, що розвиваються, тепер більш уразливі, ніж у 2008 році, оскільки їх власний дефіцит збільшився, а у розвинених країн більше немає тих фінансових можливостей для підтримки власних ринків, які допомогли у минулому.
"Країни, що розвиваються, повинні враховувати своє вразливе становище і підготуватися до наступних потрясінь, поки ще є час", - говорить головний економіст Світового банку та старший віце-президент з економік, що розвиваються, Джастін Іфу Лін. "Підготовка повинна полягати в тому, щоб заздалегідь знаходити кошти для фінансування можливих дефіцитів бюджету, поставивши в пріоритет витрати на соціальне забезпечення та інфраструктуру. Також потрібно провести стрес-тести місцевих банків", - радить директор групи глобальних економічних прогнозів Світового банку Ханс Тіммер.
Катерина Меремінська ф
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас