В США природний газ подешевшав до десятирічного мінімуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В США природний газ подешевшав до десятирічного мінімуму

Енергетика
1022
Ціна природного газу на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX) напередодні впала до найнижчого рівня приблизно за 10 років. Так, офіційна ціна ф'ючерсу на природний газ (лютий) за підсумками торгів 17 січня 2012 р. впала за один день на 6,8% і склала 2,488 дол. за 1 млн британських термічних одиниць (БТО). Це найнижчий ціновий показник З березня 2002 р.
За останні шість торгових днів природний газ на NYMEX втратив у ціні понад 19%. Причиною падіння попиту на природний газ експерти вважають аномально теплу зиму в США. При цьому синоптики прогнозують, що незвичайно тепла погода в США збережеться до закінчення нинішнього зимового сезону.
У той же час комерційні запаси природного газу в США в даний час перевищують свій торішній рівень на 13,4% і офіційно становлять 3,377 млрд кубічних футів, що на 17% вище їх середньостатистичного рівня за останні п'ять років.
Зазначимо, за останні 10 років ціни на природний газ рухалися в двох напрямках. Починаючи з 2002 р. вартість палива зростала, поки у вересні 2008 р. на тлі економічної кризи не злетіла до максимуму - 12,7 дол. за 1 млн БТО. Після цього ціни почали падати ще швидше, вже через рік вартість природного газу на біржі NYMEX становила менше 4 дол. за 1 млн БТО.
Ціни на газ в США за підсумками 2011 р. впали на 32% і оновили дворічний мінімум, повідомлялося 13 січня газета The Wall Street Journal. За даними американських економістів, середньорічна ціна природного газу опустилася в Штатах до 99 дол. Падіння викликане зростанням пропозиції блакитного палива: за попередніми оцінками компанії Barclays Capital, в 2011 р. видобуток газу в США зріс на 10% і може збільшитися ще на 4% в 2012
При цьому експерти очікують подальшого зниження цін на газ.
За прогнозами аналітиків Bank of America Merrill Lynch, подібна ситуація збережеться як мінімум до 2013 р. Експерти цього банку очікують падіння цін до мінімальних позначок за останні 10 років - до 2 дол. за 1 млн БТО (близько 28,26 куб. м), що відповідає приблизно 71 дол. за 1000 куб. м.
Основною причиною перевиробництва і, отже, низьких цін є так званий сланцевий бум, викликаний масовим застосуванням технологій горизонтального буріння та гідророзриву.
Крім того, багато компаній отримують попутний газ при виробництві нафти: зараз до чверті всього обсягу видобутого в США газу отримують з нафтових свердловин. При цьому високі ціни на нафту підштовхують компанії до буріння нових свердловин і збільшення обсягів видобутку. У результаті автоматично збільшується виробництво попутного газу, що призводить до зростання пропозиції на ринку.
Ще один фактор, що побічно стимулює зростання видобутку, - неможливість перегляду умов контрактів невеликими нафтогазовими компаніями. Побоюючись штрафних санкцій, вони змушені продовжувати видобуток, незважаючи на різке падіння цін.
В результаті США можуть обійти у видобутку газу Росію.
Зазначимо, згідно з інформацією Bloomberg, 16 січня 2012 р. ціни на природний газ на біржі NYMEX склали 86 дол. за тисячу кубометрів, а на біржі British National Balancing Point в Лондоні ціна склала близько 72 дол. за тисячу кубометрів.
Для порівняння, в Москві ціна за ту ж тисячу кубометрів становить трохи більше 126 дол., а по Росії в середньому - близько 100 дол. Регульовані ціни на газ для всіх категорій споживачів в 2011 р. було збільшено більш ніж на 15%. При цьому планується нове подорожчання на 2012-2014 рр.
Експерти пояснюють довгострокову політику адміністративного підвищення цін на газ в Росії потребами "Газпрому", а також невикористаним потенціалом енергозбереження. Собівартість видобутку природного газу в Росії сьогодні перебуває на рівні 20 дол. за тисячу кубометрів. А підвищуючи внутрішні ціни на газ, влада створює ресурси для реалізації витратних і низькорентабельних трубопровідних проектів.
Нагадаємо, 16 січня прем'єр-міністр України Микола Азаров = говорив, що Україна купує у Росії природний газ за ціною, яка в п'ять разів перевищує ціну на цей вид палива в США. При цьому він навів статистику, згідно з якою ціна на газ в США перебуває на рівні 99 дол. за тисячу кубометрів, а для України вона дорівнює 516 дол. за цей же об'єм.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас