Костенко: В газовому питанні Росія залежить від України, а не навпаки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Костенко: В газовому питанні Росія залежить від України, а не навпаки

Енергетика
1128
Народний депутат від НУ-НС Юрій Костенко вважає, що не Україна залежить від поставок газу з Росії, а навпаки.
Таку думку політик висловив в ефірі "5 каналу".
За його словами, зараз Росія проявляє непоступливість у газовому питанні, тому що Україна не може вирішити 20 років поспіль питання "так званої енергетичної незалежності".
"Чому я постійно підкреслюю - так звана енергетична незалежність. Бо не Україна залежить від поставок енергоносіїв з Росії, а Росія залежить від України, чи здатна вона буде продавати свій російський газ як Україні, так і Західній Європі", - цитує Костенко Gazeta.ua.
Нардеп нагадав, що через газотранспортну систему України в 1991 році після проголошення незалежності, Європа отримувала понад 80% газу. Сьогодні, за словами Костенка, менше у зв'язку з Північним потоком, але це також майже 70%.
"Виникає логічне запитання: хто від кого залежить? Українське керівництво мало з самого початку української незалежності стати на позицію того, що Росія залежна від того, домовиться вона з нами щодо пропуску її газу на ринок Європи, чи ні", - пояснив нардеп.
За його словами, за таких обставин, Україна б зараз від Росії не залежала. "Ось тоді б ніхто ніяких газових воєн не оголошував би, так як робить сьогодні Росія. І ніколи б українське керівництво не залежало б від того, з якої ноги встане російський президент", - підкреслив Костенко.
Він також прокоментував слова глави уряду Миколи Азарова щодо того, що в Америці газ значно дешевший, ніж в Україні: "Прем'єр-міністр повинен був або знати, або згадати, що ціна газу в США така низька, тому що в енергетичній стратегії і в системі національної безпеки США питання енергозабезпеченості економіки стоїть на першому місці".
"Якби на першому місці в української влади, хоча б не 20 років, а 5 років питання енергетичного забезпечення економіки стояло на першому місці, ми сьогодні також не мали б газових проблем", - підкреслив Костенко.
Нагадаємо, що Україна веде з Росією тривалі переговори про зниження ціни на газ, яку Київ вважає несправедливою, а самі контракти - "кабальними". Раніше президент Віктор Янукович заявив, що ціна на російський газ для України не повинна перевищувати 250 доларів за тисячу кубометрів (у четвертому кварталі 2011 року Київ купує газ за ціною близько 400 доларів за тисячу кубометрів).
За матеріалами:
5 канал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас