Нафта дорожчає на тлі невизначеності щодо ембарго на поставки сировини з Ірану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта дорожчає на тлі невизначеності щодо ембарго на поставки сировини з Ірану

Енергетика
196
Світові ціни на нафту збільшуються в процесі торгів вівторка на тлі збереження невизначеності щодо термінів введення Євросоюзом ембарго на поставки "чорного золота" з Ірану і дії влади країни, які можуть за цим послідувати, свідчать дані торгів.
Вартість лютневих ф'ючерсів на американську легку нафту марки WTI (Light Sweet Crude Oil) станом на 8:35 мск підвищилася на 0,43 долара, або на 0,43%, - до 100,12 долара за барель. Ціна лютневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent піднялася на 0,63 долара, або на 0,57%, - до 111,97 долара за барель.
Європейська влада планує обговорити заборону на імпорт іранської нафти на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС 23 січня. В очікуванні цієї дати Іран виступив з низкою заяв, в яких закликав своїх сусідів по Перській затоці утриматися від збільшення обсягів видобутої нафти в разі введення Євросоюзом подібної заборони і пригрозив закриттям Ормузської протоки - одного з найважливіших каналів експорту ресурсу у світі.
Про можливість збільшення видобутку заявив напередодні в інтерв'ю CNN міністр нафтової промисловості Саудівської Аравії Алі аль-Наїмі. Він також зазначив, що не очікує закриття протоки на тривалий термін у разі, якщо Іран все ж таки піде на такий крок, оскільки через нього йде п'ята частина світового експорту.
При цьому в понеділок також стало відомо, що Франція може виступити з ініціативою відкласти введення ембарго на іранську нафту терміном на три місяці з тим, щоб дати час владі держав Європи знайти альтернативні джерела сировини. У той же час називаються і більш тривалі терміни, на які може бути відкладена заборона - аж до шести місяців.
"Історія з ембарго буде тривати ще довго", - прогнозує аналітик Fat Prophets в Сіднеї Девід Леннокс, цитований агентством Bloomberg.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас