84
У людей виявили рецептор смаку жиру
У людей виявлено смаковий рецептор жиру. Поряд з рецепторами кислого, солодкого, гіркого, солоного і смаку умамі (смак білкових речовин) він визначає здатність язика людини розпізнавати присутність жиру в їжі.
У дослідженні, яке провели вчені Вашингтонського університету в Сент-Луїсі, вперше показано, що здатність людей розпізнавати смак жиру визначається варіантами одного гена. Цей ген кодує білок CD36, що знаходиться у смакових сосочках язика. У більш сприйнятливих до смаку жиру людей синтезується більше білку CD36, повідомляє medportal.ru.
У дослідженні взяли участь 21 особа з індексом маси тіла 30 і вище, що відповідає ожирінню. У деяких з них був виявлений генетичний варіант, що визначає високий рівень білку CD36, в інших - низький, ще одна група піддослідних за рівнем синтезу CD36 займала проміжну позицію.
Випробуваним пропонувалося визначити на смак вміст трьох різних чашок. В одній була невелика кількість нелітучого масла, у двох інших - якісь розчини, що за текстурою нагадували рідке масло, але не містили жиру. Потрібно було вибрати ту чашку, що відрізнялася від двох інших, орієнтуючись виключно за смаковими відчуттями. Учасники дослідження були позбавлені можливості вловити запах вмісту і бачити його колір, тому що вчені одягли їм спеціальні заглушки для носа, а чашки прикрили.
Люди, у яких синтезується більше білку CD36, виявляли жировмісну ємність легко. Вчені визначили також, що ті піддослідні, у кого був відзначений найвищий рівень білку CD36, були у вісім разів більше сприйнятливі до присутності жиру, ніж ті, у кого білку було наполовину менше базового рівня.
"Кінцевою метою нашої роботи є з'ясування того, як наше сприйняття смаку жиру впливає на вибір їжі і кількість жирів, що вживаються", - зазначив керівник дослідження Нада Абумрад.
Раніше в дослідженні австралійських учених з Університету Дікіна було показано, що люди з високою чутливістю до смаку жиру їдять нежирну їжу і рідше набирають зайву вагу.
За матеріалами: Фокус
Поділитися новиною