Куди вигідно вкласти гроші в 2012 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Куди вигідно вкласти гроші в 2012 році

Кредит&Депозит
10705
Фінансові аналітики вже зробили свої прогнози з приводу тенденцій економіки в цьому році. Але щоб краще зрозуміти, куди вигідно вкласти гроші, давайте подивимося на статистику і результати за минулий рік.
Вкладення у валюту
Протягом минулого року курс долара збільшився всього на 35 копійок, а дохід за 12 місяців від такого виду вкладення склав 1.1%. У той же час, інфляція за цей період досягла 6.78%. Це означає, що насправді інвестори втратили 5.68%. Прогноз курсу долара на цей рік не викликає оптимізму. Хоч США і почали відновлювати свою економіку, проте проблем достатньо, а шляхи їх вирішення поки не визначені.
Що стосується євро, то його курс за 2011 рік знизився на 28 копійок, а прибутковість виявилася -0.6%. Враховуючи інфляцію, втрати інвесторів склали 7.38%. У цьому році очікується подальше зниження курсу. Боргова криза Європа так і не змогла подолати, тому є велика ймовірність того, що продовжиться викуп облігацій, а влада запустить друкарський верстат.
Як підсумок: сьогодні аналітики досить скептично ставляться до вкладень коштів у валюту і радять на час забути про це.
Депозити
Рік тому ставка по рублевих депозитах дорівнювала в середньому 6.8%. Враховуючи інфляцію, інвестор заробив на такому середньому депозиті за 12 місяців 0.02%. Але були пропозиції банків зробити внесок зі ставкою 9% річних, а це вже 2.22% прибутку за рік.
Статистика ЦБ показала, що на початок грудня 10 найбільших банків збільшили за місяць відсоткові ставки в рублях на 0.1%, що склало 9.4%. При цьому, у багатьох банках можна відкрити депозити зі ставкою 11% річних. За прогнозами експертів, зростання інфляції в 2012 році складе 6%, але на високі ставки вкладів сподіватися не варто. Значить, з депозиту зі ставкою 11% вкладник отримає прибуток 5% за рік.
Дорогоцінні метали
За минулий рік ціна на золото зросла на 16.1%. Якщо відняти показник інфляції, то чистий прибуток інвестора склав 9.3%. Але цього року на таке зростання, на жаль, сподіватися не доводиться. За оцінками аналітиків, прибуток від вкладення в золото з урахуванням інфляції складе 2.6%. Однак, є припущення, що ціна на золото буде рости тільки в першому півріччі, пізніше цей метал може і подешевшати.
На ринку дорогоцінних металів, мабуть, варто звернути увагу на срібло: очікується, що його ціна протягом року зросте на 35% за тройську унцію, що може принести дохід до 29%.
Нерухомість
За 2011 рік столична нерухомість збільшилася в ціні на 27.8%, таким чином, інвестор отримав чистого прибутку 21% річних. У нинішньому році ціни на житло будуть підвищуватися і збільшаться ще на 15-20%. Значить, з урахуванням інфляції дохід складе 12% з нерухомості з орендною платою і 9% без оренди. Що стосується іпотечних кредитів, то в цьому році їх відсоткові ставки збережуться на нинішньому рівні в межах 11-14%. Потрібно зазначити, що у житла низька ліквідність, тому не потрібно ризикувати і вкладати в нього всі гроші.
ПІФ акції
За 12 місяців середній дохід від ПІФ акцій виявився просто немислимо низьким і склав -26.9%. Це означає втрату інвестором майже третьої частини свого капіталу. Але у експертів є впевненість, що цього року російські акції почнуть зростати в ціні. Як очікується, індекс ММВБ збільшиться на 30%, тому перспективи інвестицій виглядають дуже навіть привабливо. Але тут, в більшості випадків, успіх інвестора залежить від вибору ПІФ.
Але, головне, щоб вигідно вкласти гроші, не варто інвестувати в щось одне, а краще розподілити їх за кількома варіантами. І якщо в минулому якийсь спосіб виявився невдалим, то в цьому році може пощастити. Так, в 2011 році найбільший дохід приніс золото, а самим збитковим виявилося вкладення грошей в акції. Якщо ж взяти статистику за три роки, то можна побачити, що саме акції стали найбільш вигідними - 127.85% прибутку.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас