Експертна рада: На скільки зростуть ціни в 2012 році? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експертна рада: На скільки зростуть ціни в 2012 році?

Казна та Політика
1261
Уряд сподівається, що споживчі ціни і далі будуть знижуватися. Однак у проекті держбюджету 2012 даний показник закладено на рівні 7,9%. Мінпром вирішив з'ясувати, на скільки зростуть ціни в поточному році і які види товарів і послуг подорожчають найбільше.
Старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь оцінює показник інфляції грудень до грудня 2012 року на рівні 7,5%.
На його думку, основне подорожчання, як і в минулі роки, зумовлять ціни на продовольство, і це вплине на загальний рівень цін. "Це відбувається з тієї простої причини, що вони становлять більше половини кошика, на основі якого розраховується інфляція. Там навіть незначне збільшення веде до більшого впливу, ніж збільшення в інших товарах і послугах, наприклад житлово-комунальних", - пояснив він.
Говорячи про абсолютне зростання цін, Жолудь відзначив, що в сегменті продовольства очікується зростання по молочних продуктах, тому що триває скорочення поголів'я. У той же час, за його оцінками, серед непродовольчих товарів серйозного зростання не буде. "Непродовольчі товари у нас багато в чому імпортні або пов'язані з імпортом, але там, як і в минулі роки, не буде значного збільшення", - вважає аналітик.
Жолудь додав, що ціни на нафтопродукти, бензин і паливно-мастильні матеріали будуть залежати від майбутньої вартості нафти, однак там теж не очікується серйозних коливань. "Але якщо вони будуть, то вплинуть на ціну бензину", - уточнив він.
"Також ми очікуємо, що буде деяке підвищення адміністративно-регульованих тарифів, як тих, що регулюються на центральному рівні, тобто тарифів на газ, електроенергію, цін на пасажирські перевезення залізничним транспортом, так і на місцевому рівні: опалення, водопостачання, водовідведення - тарифів ЖКГ", - підкреслив аналітик.
У той же час керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства ААА Марія Колесник зазначила, що зараз досить складно прогнозувати рівень інфляції на 2012 рік, оскільки в країні спостерігається дуже критичний стан озимих. "І тільки після закінчення зими або хоча б наприкінці лютого можна буде оцінити, наскільки істотні втрати очікуються. Поки ми розраховуємо, що близько 35-40% пшениці необхідно буде пересівати. Питання в тому, якими культурами це буде пересіватись, наскільки вистачить фінансів. А це основне, оскільки це і корми для тварин, і безпосередньо хліб", - сказала вона і додала, що рівень підвищення цін буде залежати від погодних умов.
За її словами, вартість продуктів харчування в першу чергу буде залежати від цін на зернові, і це почне позначатися на споживчому ринку десь навесні. "Тобто зараз у нас йде незначне зростання закупівельної ціни на зерно, але на споживчому ринку це не позначиться. А те, що ляже в показник інфляції, буде видно не раніше березня, а показник по м'ясу - ближче до літа", - підкреслила аналітик.
Колесник нагадала, що поки в Україні є досить великі перехідні запаси зернових. Однак, за її оцінками, в осінній період після нового врожаю може бути досить істотне подорожчання, яке може скласти +2% до середнього показника інфляції, який прогнозує уряд.
За прогнозами аналітика інвесткомпанії Concorde Capital Віталія Ваврищука річна інфляція в 2012 році складе 9,1%. Крім того, він вважає, що інфляція буде і далі сповільнюватися до квітня з показника 4,6% за грудень минулого року. "Є шанси, що ми підемо нижче 4% на якомусь етапі. Але, напевно, буде прискорення починаючи з травня, тому що позитивні ефекти врожаю 2011 року вже не надаватимуть такого впливу на цінову динаміку, і схоже, що врожай буде трохи гірший", - зазначив він.
"Оскільки цінова динаміка споживчих цін в Україні визначається в основному динамікою цін на продукти харчування, я думаю, що фактор більш низького врожаю негативно вплине на цінову ситуацію. І це буде основним фактором для прискорення зростання споживчих цін в другому півріччі 2012 року" , - підкреслив аналітик.
У той же час, на думку Ваврищука, є ризики підвищення вартості тарифів. Він пояснив, що тут все залежить від бажання уряду переглянути вартість газу, електрики, а також послуг комунальних підприємств. "Все буде залежати від адміністративного рішення уряду. Наш прогноз інфляції в 9,1% припускає, що тарифи, в тому числі на газ і опалення, будуть підвищені на 15-20%", - уточнив він.
Говорячи про можливість подорожчання бензину, аналітик нагадав, що за підсумками минулого року транспортні послуги подорожчали на 21% грудень до грудня, в тому числі ціна пального підвищилася на 31%. Ваврищук переконаний, що в 2012 році ці показники будуть значно нижчі. "21% по транспортних послугах у нас не буде. Даний показник вийде десь в 2 рази нижче рівня 2011 року - близько 10%", - резюмував він.
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас