Знайдену в Криму монету продали за 3,25 мільйона доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Знайдену в Криму монету продали за 3,25 мільйона доларів

Валюта
2028
Днями золота монета Пантікапея (руїни його знаходяться в Керчі) зі знаменитої колекції Просперо була продана на аукціоні Baldwin's в Нью-Йорку за рекордну ціну - 3,25 мільйона доларів, пише "Сегодня".
На лицьовій стороні стародавнього статера зображена бородата голова сатира, а на звороті - символ Керчі: крилатий грифон з рогатою головою і піднятою правою лапою.
Монета датується приблизно 350-300 років до нашої ери і, згідно з даними аукціонного дому Baldwin's, перебуває в ідеальному стані, що трапляється дуже рідко. Цікаво, але керчани, обговорюючи цю новину на форумах, зв'язали продаж монети з нещодавнім візитом до міста арабського шейха: нібито гості з Еміратів, приїхавши на соколине полювання в Керч, вивезли національне надбання, яке по праву належить місту.
Однак генеральний директор Центрального музею Тавриди Андрій Мальгін розвіяв подібні чутки: "Розкопки та вивезення кримських цінностей почалися принаймні на початку XIX століття, і наші скарби поповнили деякі світові музеї. Швидше за все, і статер Пантікапея мав таку долю. Теоретично можливо, що його вивезли зараз, але якщо річ продається на аукціоні за таку суму, то її історія чиста. Тим більше, монета проходить серйозну експертизу, яка займає чимало часу", - переконаний історик.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас