Янукович про газові переговори: За півтора роки ми не зрушили з місця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович про газові переговори: За півтора роки ми не зрушили з місця

Енергетика
1212
Президент Віктор Янукович пояснив, на які поступки він готовий піти, щоб добитися зміни газових контрактів з Росією і якою має бути ціна на газ.
"Поступки з нашої сторони повинні бути, якщо ми хочемо знижки, якщо просимо зниження ціни. Але нам це не потрібно, ми хочемо лише повернутися в цивілізоване русло, до ринкової європейської ціни. Якщо надалі нам буде потрібна додаткова знижка на якийсь період, якщо у нас не буде грошей, тоді ми готові за це чимось розплатитися. Але сьогодні про це не йдеться. Йдеться про те, що з 2005 року з ініціативи моїх попередників почали порушуватися міжнародні договори. І ми хотіли б повернутися до цих юридично існуючих і чинних угод", - сказав глава держави в інтерв'ю виданню Коммерсант.
"Формула ціни 2009 року - сумнівна, вона, м'яко кажучи, спірна, ми не можемо з нею погодитися. Якщо подивитися на реальні ціни, наприклад, у Німеччині, то ми платимо приблизно на $200 більше. І ми б хотіли розуміти, за що нас карають? А транзитний тариф в Німеччині в два рази вищий, ніж в Україні. Чому? Для нас ця переплата, а ми вважаємо, що переплачуємо, - становить $5-6 млрд. щорічно. А за 10 років контракту - $60 млрд. Якщо дивитися в контексті щорічного бюджету країни - це приблизно 20%. Тобто з кожної бюджетної гривні 20 копійок йде на сплату за газ", - додав Янукович.
Президент в черговий раз нагадав, що переговори щодо газу затягнулися і проходять непросто.
"Ми вже півтора роки ведемо переговори на цю тему і платимо день в день, місяць за місяцем за існуючими контрактами. Півтора роки переговорів не увінчалися успіхом - так колись же їх треба закінчувати. Позиція Росії для нас категорично неприйнятна, і , якщо вона не зміниться, ми підемо в Міжнародний арбітраж. Є система міжнародних судів - це і Стокгольмський суд, і Міжнародний арбітраж в Гаазі. Так, суд - це крайній захід, але ви ж бачите, за півтора роки ми не зрушили з місця .
Нагадаємо, Україна веде з Росією тривалі переговори про зниження ціни на газ, яку Київ вважає несправедливою, а самі контракти - "кабальними". Раніше Віктор Янукович заявив, що ціна на російський газ для України не повинна перевищувати 250 доларів за тисячу кубометрів (у четвертому кварталі 2011 року Київ купує газ за ціною близько 400 доларів за тисячу кубометрів). Київ сподівався до кінця 2011 року завершити переговори, проте цього не сталося. У грудні парламент прийняв бюджет на 2012 рік, в якому закладена середньорічна ціна газу в розмірі 416 доларів за тисячу кубів.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас