2012: Ринки акцій побачать світло в кінці тунелю, якщо влада буде готова його запалити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

2012: Ринки акцій побачать світло в кінці тунелю, якщо влада буде готова його запалити

Фондовий ринок
617
2012 рік забезпечить ринкам акцій можливості зростання, а інвесторам - підвищення доходів, прогнозують інвестиційні менеджери.
Однак, як пише Financial Times, необхідною умовою реалізації цього позитивного прогнозу є активні дії політичної влади і центробанків, і поки ці дії будуть здійснюватися, інвесторам доведеться пережити ще один період підвищеної волатильності.
"У Європі зберігається невизначеність, яка нікуди не дінеться відразу, тому ми вважаємо, що на фондових ринках на початку нового року збережеться волатильність", - заявив співзасновник консалтингової фірми McCarthy Taylor Пол Тейлор.
Наслідки європейської кризи будуть відчутні по всьому світу, оскільки єврозона є важливим торговельним партнером як розвинених, так і країн, що розвиваються, а її кредитні та інші зв'язки європейських банків з emerging markets і іншими групами країн оцінюються в трильйони євро, пише MarketWatch.
Траурний початок року
У перші місяці 2012 року фондові ринки, швидше за все, будуть залишатися в тих же діапазонах, що і в кінці 2011 року, і можуть навіть відкотитися до зафіксованих восени річних мінімумів.
"Ризики щодо суверенного боргу в єврозоні разом з масштабною рецесією в Європі і в кращому разі помірним зростанням у Великобританії будуть постійно тягнути ринки вниз", - побоюється Майк Ленхофф з Brewin Dolphin.
Однак багато експертів вважають волатильність тимчасовим явищем. Так чи інакше, наступний рік принесе з собою прояснення ситуації, і залежно від того, що саме відбудеться, період нестійкості зміниться або послідовним падінням, або тривалим зростанням.
"На початку року бичем ринків знову буде нестабільність в єврозоні. Однак нам вже недовго чекати ендшпілю, коли спрацює один з варіантів: емісія загальних євробондів в умовах надійної підтримки бюджетної дисципліни, або горизонтальний поділ єврозони на групи "євромарки" і "євроліри", або її більш впорядкований розвал", - стверджує Гевін Олдхем з The Share Centre. На його думку, будь-який з цих варіантів буде сприятливий для ринків акцій Великобританії.
Крім того, аналітики покладають надії на Уолл-стріт, називаючи її і "дороговказом" і "променем світла в темному царстві". У 2011 році, який був дуже болісним для світових фондових ринків, американські акції продемонстрували порівняно непогані результати. Так, індекс Dow Jones Industrial Average додав за рік понад 6%.
"Єдине, що може підтримати світові ринки акцій, - надія, що США, які все ще мають дуже потужну економіку, зможуть продовжити відновлення. По-моєму, американська економіка - єдина, яка може приємно здивувати інвесторів в наступному році", - сказав головний стратег британської Brewin Dolphin Holdings Plc Майк Ленхофф.
Повернення азіатських тигрів
Після слабких підсумків 2011 року для азіатських ринків, які втратили близько $1,78 трлн капіталізації, аналітики покладають особливі надії на Азіатсько-Тихоокеанський регіон. У результаті зниження цін на сировину і сповільнення економічного зростання по всьому світу інфляційний тиск різко зменшився, що дає можливість центробанкам Азії, в першу чергу, Народному банку КНР, можливість підстебнути зростання ВВП за рахунок пом'якшення грошово-кредитної політики.
За оцінками Credit Suisse, Азію (крім Японії) в 2012 році чекає "рефляційне ралі", ринки акцій можуть додати 10-15%. Прогноз Citigroup ще оптимістичнішим - стрибок на 25-30%.
Ключовим питанням залишаються темпи зростання в Китаї на тлі рецесії в Європі, тому що Євросоюз є найбільшим торговельним партнером КНР. Однак на Китаї світ клином не зійшовся: відновлення Японії після землетрусу може надати істотну підтримку сусіднім країнам.
Кінець кризи вже близький
Руперт Уотсон з Skandia очікує вирішення європейської боргової кризи вже в першому півріччі 2012 року. Рішення боргових проблем "дасть підвищення довіри та посилення світової економіки в другому півріччі і в 2013 році", що позитивно позначиться на фондових ринках, відзначає він.
На думку експерта, є ще три причини робити ставку на акції: низькі котирування в порівнянні з довгостроковими середніми значеннями, зростання прибутку компаній і неминуче повернення апетиту до ризику.
У цей час відношення котирувань акцій в списку Stoxx Europe 600 до прогнозованого прибутку на акцію становить 10,5 у порівнянні з 12,6 для MSCI Asia Pacific і Standard & Poor's 500, і всі три показники є досить низькими в історичній перспективі.
HSBC Global Asset Management також рекомендує вкладатися в акції, але виходячи з інших передумов: заходи економії, що вживаються компаніями, стабільність їхніх активів і зростання дивідендів.
Падіння та зліт фондових ринків
Деякі експерти, включаючи Тревора Грітема з Fidelity, прогнозують досить динамічний рік, пише FT. На думку цього табору, ринки будуть рухатися по V-подібній траєкторії: різке падіння внаслідок рецесії і проблем банківського сектора зміниться не менш швидким відновленням попиту на ризикові активи, "якщо Європа впорається зі своєю політичною кризою, а економіка США відреагує на стимулювання", вважає Грітем.
Разом з тим аналітики, опитані MarketWatch, більш песимістичні: вони не вірять, що єврозоні вдасться вийти з кризи вже в 2012 році і при цьому залишитися незмінною. Вихід кризи буде залежати в першу чергу від того, чи відбудеться трансформація валютного блоку в валютний і бюджетний блок і наскільки глибокою буде інтеграція державних фінансів і бюджетної політики в рамках такого блоку.
На думку головного економіста Saxo Bank у Данії Стіна Якобсена, євро переживе і 2012, і 2013 роки, проте він вважає неминучим, що деякі з 17 країн єврозони припинять користуватися єдиною валютою і повернуться до концепції нацвалют. Думка С.Якобсена, швидше, ближча до однієї з меж спектра, а не до консенсусу, проте його погляди поділяє досить велика кількість економістів, відзначає MarketWatch.
Разом з тим дуже мало аналітиків малюють апокаліптичні картини майбутнього.
"Нехай майя і думали, що кінець світу настане 21 грудня 2012 року, ми не віримо, що все буде настільки погано. Ми все ж сподіваємося побачити більше позитивних проявів до цього часу", - заявив Тейлор з McCarthy Taylor.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас