Українські політбіженці в Чехії: Данилишин, Тимошенко... хто наступний? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські політбіженці в Чехії: Данилишин, Тимошенко... хто наступний?

900
Чехія прийняла вже другого політичного біженця з України, чиє ім'я пов'язане з колишнім прем'єром Юлією Тимошенко. На початку 2011 року притулок отримав екс-міністр економіки Данилишин, тепер - чоловік Тимошенко Олександр.
Чеська республіка надала політичний притулок чоловікові Юлії Тимошенко. Про це в п'ятницю, 6 січня, повідомив представник міністерства внутрішніх справ. Раніше міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберг підтвердив, що чоловік Тимошенко звернувся з проханням про надання йому політичного притулку. "Під час перерви в урядовому засіданні я запитав у міністра внутрішніх справ, чи це так, ... і він сказав "так", - цитує слова міністра чеському радіо інформаційне агентство Reuters.
За повідомленнями ЗМІ, Олександр Тимошенко звернувся з проханням до чеської влади в кінці 2011 року. Ось що сказано з цього приводу на сайті БЮТ: "Чоловік Юлії Тимошенко Олександр був змушений виїхати з України і звернутися до уряду Чехії з проханням про надання політичного притулку у зв'язку з посиленим тиском на лідера опозиції через її сім'ю". У чому проявляється цей "тиск", в повідомленні не сказано. Про порушення проти чоловіка Тимошенко кримінальних справ в Україні також нічого не відомо. В українському уряді, схоже, дізналися з повідомлень ЗМІ про рішення чоловіка Тимошенко емігрувати. "У мене такої інформації немає", - заявив у Києві міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко.
Не чекаючи ордера на арешт, у Прагу?
Причини, що спонукали Олександра Тимошенка звернутися до чеської влади з проханням про політичний притулок, "цілком зрозумілі", вважає заступник директора Інституту міжнародних відносин у Празі Петро Кратохвіл. За його словами, Тимошенко кілька років жив і працював у Чехії. Крім того, Чехія належить до числа найбільш гучних критиків суду над Юлією Тимошенко.
Чоловік Тимошенко не займався політикою, проте був захисником екс-прем'єра на судовому процесі. Його результатом стало позбавлення екс-прем'єра волі строком на сім років за звинуваченням у перевищенні службових повноважень при підписанні нового контракту з Росією на поставки газу. Тепер проти Тимошенко висунуто нові звинувачення, які стосуються її діяльності на чолі енергетичної компанії в 1990-і роки. Кратохвіл не виключив того, що відносно Олександра Тимошенка теж може бути виданий ордер на арешт.
Шляхом Данилишина
Чоловік Тимошенко став другим політичним біженцем з України, чиє ім'я пов'язане з екс-прем'єром і лідером опозиції. На початку 2011 року Чехія надала політичний притулок екс-міністру економіки в уряді Юлії Тимошенко Богдану Данилишину. Проти нього в Україні було порушено кримінальну справу за підозрою в зловживанні службовим становищем і завданні мільйонних збитків державі. Данилишин каже, що став об'єктом політичного переслідування.
Європейські експерти не виключають, що після Тимошенка можуть з'явитися й інші українці, які будуть шукати політичного притулку в ЄС. "Я вважаю, що цим справа не закінчиться, оскільки нинішній український уряд робить все, щоб нейтралізувати опозицію, - припустила Сюзен Стюарт (Susan Stewart), експерт німецького Фонду "Наука і політика". - Тому не можна виключити, що будуть і інші випадки".
На думку Стюарт, з наближенням в Україні намічених на осінь парламентських виборів можливе посилення тиску, "як на окремих людей, так і на політичні сили". Наприклад, шляхом батька може піти дочка Юлії Тимошенко - Євгенія. Поки вона не збирається залишати Україну, повідомив у п'ятницю адвокат Тимошенко Сергій Власенко. "Якщо тиск на неї буде наростати, ми будемо реагувати відповідно", - додав він.
Чехія звертає увагу ЄС на Україну
Надання політичного притулку в Чехії Данилишину призвело до охолодження відносин між Києвом і Прагою. Незабаром після цього Україна вислала з країни двох чеських дипломатів, звинувативши їх у шпигунстві. Правда, офіційно обидві події не пов'язували одна з одною, і обидві країни заявили, що не мають претензій одна до одної. Враховуючи досвід минулого, експерти припускають, що надання політичного притулку Тимошенку не матиме великих наслідків для двосторонніх відносин. Так вважають і празький аналітик Петро Кратохвіл, і його берлінська колега Стюарт.
У той же час історія з чоловіком Тимошенко може вплинути на розвиток відносин України з Європейським Союзом. В Європі справу проти Тимошенко вважають політично мотивованою. Це стало однією з причин, через які Брюссель на саміті в грудні минулого року вирішив відмовитися від парафування угоди про асоціацію між ЄС і Україною. "Останнім часом складається враження, що на тлі внутрішніх проблем ситуація в пострадянських країнах вийшла з поля зору Європи", - зазначає Петро Кратохвіл. На його думку, Чехія намагається повернути увагу до цього регіону. Сюзен Стюарт вважає, що ЄС починає фокусувати увагу в цілому на проблемах з розвитком демократії в Україні, а не тільки на справі Тимошенко. "Надання притулку Олександру Тимошенкові може на якийсь час повернути справу екс-прем'єра в центр уваги", - вважає берлінський експерт.
Роман Гончаренко
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас