Чиновники тепер будуть звітувати не тільки про доходи, а й про витрати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновники тепер будуть звітувати не тільки про доходи, а й про витрати

Казна та Політика
1742
З 1 січня стартувала кампанія з декларування доходів, отриманих у 2011 році. Вона триватиме до 1 травня. При цьому Мінфін ще перед Новим роком затвердив нову форму декларації. Заповнювати її самостійно доведеться, як і раніше лише тим, хто отримує додатковий дохід крім місця основної роботи (наприклад, сумісникам, тим, хто одержав дохід від продажу квартири і т. д.). А декларації юросіб, які платять прибутковий податок на загальних підставах (з 1 січня 2012 він знижений з 23% до 21%), стануть простішими. "Раніше було безліч додатків, в яких потрібно було розшифровувати різні статті витрат. Тепер же їх немає, менше паперової роботи", - розповіла нам бухгалтер столичної компанії Тетяна Степаненко.
З 1 січня 2012 року набрали чинності і дві новинки антикорупційного закону, прийнятого влітку парламентом. Тепер чиновники зобов'язані декларувати не тільки доходи, а й витрати (про купівлю нерухомості, землі, машин) - щорічно до 1 квітня. Декларацію повинні подавати не тільки президент, спікер, прем'єр і члени Кабміну, а й депутати всіх рівнів, мери та їхні заступники, судді, міліціонери, податківці, прокурори, митники. У декларації повинні бути зазначені доходи, витрати і майно членів сім'ї, які проживають з чиновником під одним дахом. Правда, є одна тонкість - в примітках до затвердженої парламентом декларації сказано, що графу про витрати потрібно заповнювати тільки в тому випадку, якщо разова витрата перевищує або дорівнює сумі в 150 тисяч гривень ($18 750). А штраф за невиконання вимог невисокий - до 425 грн. "Сама декларація дуже детальна і відповідає стандартам Євросоюзу. Однак є три нюанси, які роблять його неефективним.
Потрібно знизити планку (європейські чиновники декларують витрати понад 5000 євро), розширити коло родичів, які повинні декларувати витрати (щоб не можна було записати витрати на родича, зареєстрованого за іншою адресою). І, нарешті, не створено орган, який буде обробляти і перевіряти декларації. Вони будуть потрапляти до відділу кадрів того органу, де служить чиновник, де їх ніхто не буде читати і перевіряти", - говорить керівник представництва Transperancy International в Україні Олексій Хмара. Самі чиновники, до речі, неофіційно говорять про те саме. "Нічого не заважає чиновнику записати майно на зятя, наприклад, який мешкає в іншому місті", - говорить екс-співробітник Кабміну. Правда, його колега вважає, що декларація витрат все ж стримає апетити корупціонерів, вони будуть боятися попастися на гачок.
До речі, є й ще одне нововведення для чиновників - перед тим, як зайняти державний пост (крім кандидатів у президенти і депутати), протягом 15 днів вони будуть проходити спецперевірку. Компетентні органи будуть шерстити їхні декларації про доходи та витрати, вивчати диплом про вищу освіту і навіть стан здоров'я.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас