Мобільне залізо: що буде з цінами на авто, техніку і телефонний зв'язок? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мобільне залізо: що буде з цінами на авто, техніку і телефонний зв'язок?

4377
Видання з'ясовувало, чого очікувати в новому році від ринку побутової техніки і авто, а також - у скільки обходитиметься українцям мобільний зв'язок.
Колеса лобістів
Минулий рік трохи порадував українців і продавців машин. Усього за минулий рік було продано понад 145 тисяч легкових авто. За даними компанії Auto-Consulting, за 10 місяців 2011 року українці купили авто на суму майже 3 млрд. євро, у той час як за весь минулий рік на це було витрачено трохи більше 2,5 млрд. євро.
Деякі автосалони провели акції, пропонуючи купити авто зі знижкою. Динаміки даному ринку додав і банківський сектор. Влітку українські банки почали більш активно видавати кредити і знижувати відсотки по позиках на купівлю нових авто.
Втім, така сприятлива для ринку ситуація протривала недовго. В середині осені ставки за автокредитами знову пішли вгору, і на кінець року середні річні відсотки за кредитом для купівлі машини перебували вже в діапазоні 14,75% -17,52% річних - проти 13,75% -16,05%, які пропонували банки місяцем раніше.
У нинішньому році є всі передумови вважати, що купівля авто буде для українця ще більш непосильним кроком. Так, наприклад, банки, побоюючись другої хвилі кризи, почали підвищувати ставки за автокредитами. Є цілком обґрунтовані припущення, що і самі машини подорожчають. Це в першу чергу стосується іномарок. У 2011 році Асоціація "Укравтопром" ініціювала розслідування щодо імпорту легкових авто, стверджуючи, що імпорт машин заважає розвитку вітчизняного автопрому. Основна вимога асоціації - ввести спецмито на ввізні авто. Зараз доля цін на автомобілі в Україні залежить від рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі. Якщо вимоги представників вітчизняного автопрому будуть задоволені, деякі іномарки (з об'ємом двигуна 1-2,2 літра) подорожчають мало не на 40%. Зростання мит на такі автомобілі, вважають експерти, призведе до різкого скорочення імпорту, а на тлі відсутності конкуренції з імпортними моделями ціни на вітчизняні машини можуть теж піднятися на 20-30%.
Також в кінці 2011 року депутати прийняли законопроект № 9356 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів". Згідно з документом, акцизний збір збільшився на всі автомобілі в середньому на 9%, що теж призведе до зростання цін на все авто.
Справа техніки
Минулого року продажі великої побутової техніки в Україні зросли в порівнянні з попереднім роком майже на 15%. Правда, в даному випадку мова йде про збільшення продажів у грошовому вираженні, а у фізичному вимірі показники зростання зросли всього лише на 3%.
Найкраще продавалися морозильні камери та пральні машини, на другому місці опинилися холодильники і витяжки. Трохи зросли продажі кухонних плит та вбудованих духових шаф.
На ринку IT, офісної техніки та телекомунікацій теж спостерігається позитивна динаміка. Тут основний показник зростання припав на ноутбуки. Також непогані темпи зростання показали планшетні комп'ютери. А смартфони почали обходити в продажу мобільні телефони.
Втім, в 2012 році темпи продажів можуть помітно знизитися. Вже в середині цього року вартість мобільних телефонів, ноутбуків і планшетників може зрости в кілька разів. Причиною підвищення ціни стане маркування даних радіо-пристроїв. Під маркування також потраплять бездротові комп'ютерні "миші", телевізори і холодильники з Wi-Fi. Вимогу уряду вже підтримала Національна комісія з питань регулювання зв'язку.
Також на вартість буде впливати курс долара і євро відносно гривні. Якщо іноземна валюта подорожчає, це моментально позначиться на цінах на побутову техніку в магазинах.
Слово - золото
З кінця осені оператор мобільного зв'язку МТС почав стягувати зі своїх абонентів плату за звіти про доставку повідомлень в розмірі 3 коп. Прийняття такого рішення оператор аргументував тим, що "за останній час збільшилася як кількість користувачів SMS-послуг, так і їх активність, в результаті чого перевантажується мережа". Плата стягується як з контрактних абонентів, так і з абонентів передоплати. У тому числі платна послуга поширюється і на безкоштовні SMS, і SMS, що входять в пакети. Фактично це призвело до збільшення вартості і самого SMS-повідомлення. Експерти вважають, що з часом плату за такі послуги будуть стягувати всі GSM-оператори України.
Нарешті, ще про одне нововведення, яке може позначитися на вартості мобільного зв'язку. Нагадаємо, народні депутати в кінці 2011 року внесли на розгляд у парламент проект закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо розширення кола платників збору на обов'язкове державне пенсійне страхування)". Даний законопроект передбачає введення для всіх операторів рухомого (мобільного) зв'язку додаткового збору в розмірі 5% від вартості наданих послуг, який буде спрямовуватися до Пенсійного фонду на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. На думку учасників ринку, відповідна ініціатива призведе до збільшення витрат операторів і, як наслідок, може викликати підвищення тарифів на послуги зв'язку.
Світлана Єрьоміна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас