Топ-10 законодавчих змін, які запрацюють у січні 2012 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Топ-10 законодавчих змін, які запрацюють у січні 2012 року

Фондовий ринок
4476
З нового року змінюються правила гри для більшості господарюючих суб'єктів, починаючи з спрощенців і закінчуючи учасниками фондового ринку. Законодавчі новації нібито покликані спростити роботу легальному бізнесу і запобігти діяльності тіньовиків. Але все буде залежати від інтерпретації нових норм чиновниками та застосування їх на практиці.
§ 1. Спрощенці будуть жити
Що зробили: єдиноподатникам диференціювали ставки і дозволили працювати з юрособами (зміни до Податкового кодексу, закон № 4014 від 04.11.2011)
Спрощенців розділили на чотири групи. Найдрібніші підприємці-фізособи, які надають послуги населенню та заробляють не більше 150 тис. грн на рік, платитимуть щомісячно від 10 до 100 грн єдиного податку. У той же час їм заборонено наймати працівників. Якщо ж виникла така необхідність, а річний дохід не перевищує 1 млн грн, фізособа-підприємець може найняти до 10 працівників, але повинен платити від 20 до 200 грн податку. Більше того, відтепер не потрібно буде відраховувати за кожного працівника 50% ставки єдиного податку.
Втім, вищезазначені підприємці не мають права працювати з юрособами. Інакше доведеться перейти в третю групу, куди зараховуються фізособи-підприємці з доходом до 3 млн грн. Вони можуть вибирати: або платити податок у розмірі 5% доходу, або 3% плюс ПДВ. Аналогічні ставки податку передбачені для юросіб з доходом до 5 млн грн. При цьому юрособи можуть наймати до 50 працівників.
Але й таким спрощенцям отримати контракт з підприємством на загальній системі буде непросто. Доведеться або реєструватися платником ПДВ, що сьогодні досить проблематично, або контрагенту спрощенця необхідно буде разом з податковою декларацією подавати перелік доходів і витрат щодо єдиноподатника.
§ 2. Імпортери самі обиратимуть митницю
Що зробили: митні документи повинні бути оформлені за чотири години (нова редакція Митного кодексу, закон № 8130-д від 12.05.2011)
Зараз місце оформлення митних документів залежить від місця реєстрації резидента. Але митники вже побоюються конкуренції в своїх рядах за імпортерів, які отримали право оформляти документи на будь-якій митниці. Також на законодавчому рівні закріплюється попереднє декларування товарів.
Крім того, встановлено максимальний термін проведення митного контролю - чотири години (зараз - одна доба). Але й сьогодні наказом ДМСУ передбачений для цієї процедури двогодинний термін, але ця норма порушується. І до того ж серед митних процедур залишається лабораторний аналіз проб і зразків товарів, що може тривати до місяця.
Разом з тим значно розширюються контролюючі функції митниці. Зокрема, вводиться пост-аудит - комплексна перевірка фінансово-господарської діяльності підприємства. Буде впроваджена комп'ютерна система аналізу ризиків. Але їх критерії визначають самі митники, і ця інформація закрита. Також митники будуть визначати сумлінних імпортерів, яким надаватимуться преференції. Крім того, залишається право митниці коригувати митну вартість товарів. Підприємці побоюються, що послаблення торкнуться передусім великого бізнесу, а малому та середньому працюватиметься важче.
§ 3. Підприємців буде складніше посадити
Що зробили: покарання за порушення у сфері господарської діяльності тепер стали гуманнішими (закон № 9221 від 27.09.2011)
Деякі економічні злочини будуть каратися штрафом замість тюремного ув'язнення. За ґрати такі злочинці зможуть потрапити лише в разі несплати штрафу. Зокрема, під гуманізацію потрапили контрабанда і несплата податків. Разом з тим пом'якшення деяких норм викликає питання: зокрема, гуманізувати відповідальність за незаконну приватизацію.
Деякі злочини взагалі вилучено з ККУ. Зокрема, виключно до адмінвідповідальності тепер будуть притягати за обман покупців, порушення заняття господарською діяльністю або заняття забороненими видами її тощо. Втім, в ККУ залишилося достатньо статей, за якими можна буде притягти таких порушників і до кримінальної відповідальності.
Крім того, пропонується не брати під варту раніше несудимих підозрюваних або звинувачених у скоєнні злочину, за який передбачено позбавлення волі на термін до п'яти років або штраф до 51 тис. грн.
§ 4. Чиновників буде легше покарати
Що зробили: посилено відповідальність посадових осіб за дискримінацію підприємців (закон № 3720-VI від 08.09.2011)
Зокрема, змінами до КЗпП передбачено, що у разі повторного порушення посадовою особою вимог законодавства під час видачі ліцензій і дозволів особа повинна бути звільнена з посади. Штраф за дискримінацію підприємців органами влади підвищується з 255 до 850 грн. За порушення законодавства про ліцензування чиновників тепер штрафуватимуть на 510-1190 грн. Також передбачені штрафи у разі застосування посадовими особами незареєстрованих в Мін'юсті нормативних актів, що сьогодні далеко не рідкість, - від 510 до 850 грн. Закон набирає чинності з 05.01.2012.
§ 5. Отримати дозвіл на ведення бізнесу буде легше
Що зробили: встановлено вичерпний перелік дозвільних документів (закон № 3392-VI від 19.05.2011)
Цікаво, що в цьому переліку є свідоцтва про право на заняття адвокатською і нотаріальною діяльністю, хоча президент пропонував виключити їх, оскільки вони не стосуються господарської діяльності. В принципі, перелік може бути розширений лише шляхом внесення змін до цього закону. Вимагати у суб'єктів господарювання отримання дозвільних документів, не внесених до переліку, забороняється. Правда, видача деяких дозволів здійснюється відповідно до спеціальних законів (у сфері державного експортного контролю, регулювання ринків фінпослуг та ін.) Також передбачено, що дозволи, встановлені міжнародними договорами, видаються згідно з такими договорами.
Втім, варто зазначити, що низці відомчих законів - зокрема, про пожежну безпеку, архітектурну діяльність, культуру, екологічну безпеку передбачені спеціальні експертизи, обстеження, погодження тощо, без яких дозволи не видаються. А за ці процедури профільні відомства, зрозуміло, встановлюють плату.
§ 6. Закрити бізнес нарешті стане можливим
Що зробили: спрощено процедуру ліквідації господарюючих суб'єктів (закон № 3384-VI від 19.05.2011)
Припинення реєстрації юросіб буде тривати від двох до шести місяців, а фізосіб-підприємців - від двох до трьох місяців. Такі терміни для заявлення вимог кредиторів встановлені змінами до деяких законів щодо спрощення процедур "припинення юросіб" та підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців. Сьогодні ж тільки довідки податківців про відсутність заборгованості перед бюджетом можна чекати роками. Крім того, запис про припинення бізнесу буде вноситися до Єдиного держреєстру за принципом мовчазної згоди. Це означає, що якщо протягом десяти днів після закінчення терміну задоволення вимог кредиторів податківці чи пенсійники не нададуть довідку про відсутність боргу, можна подавати документи для "реєстрації припинення". Правда, чиновники зможуть надсилати рішення про відмову видати довідку, мотивуючи це надуманими підставами. Крім того, підприємці не дуже-то вірять, що самі реєстратори з готовністю будуть застосовувати норму про мовчазну згоду, тож позитивні зміни на практиці можуть не запрацювати.
Також закон передбачає, що за затримку передачі документів або інформації, пов'язаної з припиненням господарської діяльності, для податківців, посадових осіб Пенсійного фонду та ліквідаторів може бути застосовано штраф у розмірі від 1020 до 4250 грн.
§ 7. За злив даних можна потрапити за ґрати
Що зробили: посилено відповідальність за використання конфіденційної інформації (закон № 3454 VI від 02.06.2011)
З 1 січня 2012 року всі, хто у професійній діяльності використовує дані про осіб (прізвище, ім'я, по батькові особи, її адресу, дату народження тощо) і не зареєструє таку базу в Держреєстрі баз персональних даних, платитимуть штрафи від 3,4 тис. грн до 17 тис. грн. Це передбачено змінами до законів щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних. Зі штрафами можуть зіткнутися громадські організації, банки, приватні підприємці, адвокати, нотаріуси та всі інші, хто має бази персональних даних, навіть державні органи.
Більше того, зміни вносяться і до Кримінального кодексу. За незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконну зміну такої інформації передбачений штраф від 8,5 тис. грн. до 17 тис. грн, або виправні роботи до двох років, або арешт до шести місяців, або обмеження волі до трьох років. Якщо ж злочин скоєно повторно або він завдав істотної шкоди особі, злочинця заарештують на три-шість місяців, або обмежать свободу на термін від трьох до п'яти років, або позбавлять волі на той самий термін. Нагадаємо, що Закон "Про захист персональних даних" набрав чинності з 1 січня 2011 року. Але відповідальність за його недотримання повинна була бути введена лише через рік.
§ 8. Продаж нерухомості прискориться
Що зробили: продавцям квартир уже не треба оббивати пороги БТІ (закон № 1878-VI про держреєстрацію майнових прав від 11.02.2010)
З нового року БТІ буде інвентаризувати лише квартири в новобудовах. Право ж власності на нерухомість буде затверджуватися в єдиному Держреєстрі майнових прав та їх обмежень, який буде вести створена в системі Мін'юсту Державна реєстраційна служба (Укрдержреєстр). Зараз, щоб продати квартиру, доводиться йти в БТІ щонайменше п'ять разів, а за прискорення вирішення питання, і тим більше за узгодження перепланування, стягуються побори. Нововведення передбачені змінами до закону про держреєстрацію майнових прав на нерухоме майно та їх обмежень.
Крім того, в Держреєстрі буде фіксуватися і право власності на земельні ділянки (сьогодні реєструються в Державному земельному кадастрі), а також інші права на нерухомість: оренда, право володіння, користування майном, іпотека тощо Реєстрація проводитиметься в "єдиному вікні". Тобто в одному органі будуть реєструватися всі права та обтяження на нерухоме майно - як на земельні ділянки, так і на об'єкти, розташовані на них. Причому максимальний термін реєстрації не може перевищувати 14 днів.
Правда, в найближчі декілька місяців можуть виникнути проблеми з реєстрацією прав на нерухомість, що пов'язано зі створенням Держреєстру і передачею в нього всієї інформації.
§ 9. Відмити кошти на фондовому ринку стане важче
Що зробили: Комісія з цінних паперів буде контролювати власників великих пакетів акцій (закон № 3462-VI від 02.06.2011)
Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) надані повноваження погоджувати встановлення юр- або фізособою контролю над 10%, 25%, 50% або 75% акцій у статутному капіталі професійного учасника фондового ринку. Разом з тим визначено перелік підстав для відмови в такому погодженні. Рішення про погодження будуть прийматися колегіально. Крім того, НКЦПФР буде стверджувати вимоги і стандарти управління щодо професійних учасників фондового ринку. Закон прийнято з метою перекрити схеми використання ринку фінпослуг для відмивання коштів та їх витоку за кордон.
Також посилюється відповідальність за правопорушення на ринку фінансових послуг. Зокрема, за торгівлю цінними паперами без ліцензії встановлено штраф у розмірі від 1700 грн до 3400 грн (зараз - 340-850 грн). Закон набирає чинності з 09.01.2012.
§ 10. Залишаться тільки віртуальні облігації
Що зробили: облігації можуть бути виключно бездокументарними (закон № 3461 VI від 02.06.2011)
З 1 січня дозволені емісії облігацій виключно в бездокументарній формі. Таким чином, дематеріалізація тепер буде стосуватися не тільки акцій, а й облігацій. Згідно з документом, облігації, рішення про емісію яких було прийнято до 01.01.2012, перебуватимуть в обігу до закінчення терміну їх обігу, передбаченого в проспекті емісії. Погашення процентних і дисконтних облігацій буде здійснюватися виключно грошима, а цільових облігацій - шляхом передачі товарів та/або надання послуг, а також сплати коштів власнику таких облігацій у випадках і порядку, передбачених проспектом емісії облігацій. Вводиться відповідальність за невиконання умов проспекту емісії цінних паперів, зареєстрованого у встановленому порядку, - на юросіб буде накладатися штраф у розмірі до 17 тис. грн, а за те ж порушення, вчинене повторно протягом року, - від 17 тис. грн до 85 тис . грн.
Андрій Поритко, Вілен Веремко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас