Греція підтримає введення ембарго на іранську нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція підтримає введення ембарго на іранську нафту

Енергетика
142
Влада Греції готова підтримати партнерів по Європейському союзу (ЄС), якщо вони приймуть рішення про введення ембарго на іранську нафту, незважаючи на зростаючу залежність Афін від імпорту "чорного золота" з Ірану, передає Reuters з посиланням на анонімне джерело, близьке до грецьких урядових кіл.
На найближчій зустрічі міністрів фінансів ЄС 30 січня 2012р. країни-члени блоку мають намір ввести жорсткі санкції проти Ірану, таким чином підтримавши Вашингтон. Президент США Барак Обама підписав закон про санкції 1 січня 2012р. Варто відзначити, що міністр фінансів Франції Ален Жюппе вже закликав своїх європейських партнерів наслідувати приклад США і погодитися на посилення санкцій відносно Ісламської Республіки до кінця поточного місяця.
Через боргову кризу і загрозу дефолту Греції багато постачальників нафти перестали співпрацювати з Афінами. Проте Тегеран, не дивлячись на грецькі фінансові труднощі, не припинив поставки: так, наприклад, в II кварталі 2011р. Греція закуповувала в Ірану більше 100 тис. бар. щоденно, таким чином, 35% всього нафтового імпорту країни припало на іранську нафту.
При цьому, перебуваючи в залежності від фінансової допомоги ЄС та Міжнародного валютного фонду (МВФ), Греція змушена враховувати рішення партнерів по блоку щодо Ірану. "Якщо санкції буду введені, Греції доведеться шукати інші способи поповнення енергетичних ресурсів", - прокоментувало джерело. 2 січня ц.р. Афіни оголосили тендер на проведення нафторозвідки в північній і центральній частинах країни з метою скоротити витрати на імпорт енергоносіїв.
Зазначимо, санкції, введені США проти Ірану 1 січня 2012 р., є відповіддю США на розробку ядерної зброї, що може здійснюватися в Ірані.
Згідно з новою нормою, іноземним компаніям тепер доведеться вибирати - чи мати справу з іранськими нафтовими, фінансовими компаніями, Центробанком, чи співпрацювати з відповідними американськими інституціями.
Під впливом посилення санкцій з боку США та інших західних країн щодо Ірану, у понеділок, 2 січня, курс ріала до долара США за один день впав приблизно на 15%. Згідно з даними тегеранського сайту валютної торгівлі Mesghal, у понеділок в обмінних пунктах курс ріала до долара США становив 17,8 тис. до 1, що на 14,8% нижче, в порівнянні з попереднім торговим днем.
Зазначимо також, що вчора озброєні сили Ірану провели успішний запуск ракети класу "поверхня-поверхня" дальнього радіусу дії в рамках навчань військово-морських сил (ВМС) Ісламської Республіки Іран в Ормузькій протоці. Також Іран здійснив запуск крилатої протикорабельної ракети.
1 січня 2012 р. провели пробний запуск ракет середньої дальності "земля-повітря" в Перській затоці.
Навчання в Ормузькій протоці розпочалися 23 грудня 2011 р. Раніше, 22 грудня 2011 р., іранські представники повідомили, що країна проведе десятиденні військово-морські навчання в акваторії за Ормузькою протокою, що є стратегічно важливим маршрутом нафтоекспорту, і в безпосередній близькості від американських військових суден, які беруть участь в антипіратській місії. Представники ВМС Ісламської Республіки заявили, що в план запланованих навчань може бути включено питання блокади проливних зон.
Обстановка загострилася 27 грудня 2011, коли перший віце-президент Ірану Мохаммад Реза Рахімі повідомив, що ВМС країни заблокують прохід танкерів по Ормузькій протоці, якщо Захід введе санкції відносно нафтової галузі Ірану. Слідом за цим у район навчань іранських ВМФ біля Ормузької протоки увійшла американська ударна група бойових кораблів.
Транспортування здебільшого нафти, що експортується з Саудівської Аравії, Ірану, Об'єднаних Арабських Еміратів, Кувейту та Іраку, а також майже всього скрапленого природного газу (СПГ) з Катару (найбільшого експортера СПГ) здійснюється по Ормузькій протоці, що з'єднує Оманську затоку на південному сході з Перською затокою на південному заході. На неї припадає 33% глобального експорту нафти і 40% глобального експорту нафтопродуктів по морю.
21 листопада 2011 р. США, Великобританія і Канада оголосили про введення відносно Ірану односторонніх санкцій, спрямованих проти енергетичного і фінансового секторів іранської економіки. При цьому влада Франції запропонувала ввести нові "безпрецедентні" санкції, у тому числі заморозити активи Центрального банку Ірану, а також призупинити закупівлю іранської нафти.
Причиною нових санкцій стала доповідь Міжнародної організації з атомної енергії (МАГАТЕ), в якій йшлося, що Іран до 2003 р. вів роботи, спрямовані на створення ядерної зброї, і що така діяльність може вестися і до цього дня. США, Ізраїль і низка країн Заходу підозрюють Іран у спробах створити ядерну зброю. Іранський уряд заявляє, що його ядерна програма носить мирний характер.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас