"Владні" привітання: Завтра все налагодиться? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Владні" привітання: Завтра все налагодиться?

1668
2011 пішов у минуле - під бій годинника, феєрверки і традиційні привітання можновладців. Керівництво країни в новорічну ніч було солідарним: всі скромно або дуже скромно згадали труднощі року, що минув, і дружно понадіялися на прийдешні успіхи року, що настав.
Новорічне "політичне" привітання - жанр специфічний, успішний виступ у якому вимагає воістину оптимістичного погляду на життя. Втім, здебільшого представники українського політбомонду непогано справляються з завданням, що регулярно виникає перед ними: і народ привітати, і про себе не забути. Офіційні проводи 2011-го заздалегідь привертали увагу вже тим, що назвати рік, що минає, для України зразком благополуччя було б непросто. Що, однак, тільки підвищувало інтерес до промов представників правлячого табору - президента, прем'єра, спікера.
Безумовно, ключовим привітанням новорічної ночі традиційно залишається привітання глави держави. Друга за рахунком "тематична" промова Віктора Януковича остаточно підтвердила минулорічні припущення: тривалі, майже десятихвилинні, спічі, характерні для попереднього президента, схоже, залишилися в минулому. Незважаючи на те, що хронометраж вітального ролика перевищує три хвилини, "словесна" його частину забрала не більше двох. Загалом же, з образотворчої точки зору відео-2011 не може похвалитися якимись принциповими відмінностями від відео-2010. Мінімум експериментів, максимум стриманості: все той же поріг Адміністрації президента, все та ж червона "доріжка", трохи інша трибуна, трохи по-іншому прикрашена ялинка і дуже схожий посил самої промови.
Навіть на тлі інших "владних" привітань звернення Віктора Януковича до нації виділяється масштабами "ретроспективного" оптимізму. Президент, який ще недавно на прес-конференції визнавав: 2011-й був дуже непростим, - проводити цей "непростий і насичений" вирішив уточненням "Україна прожила його гідно". Зволікати з поясненнями, чому ж саме минулий відрізок часу був для нашої країни "визначальним", гарант не став. "Ми будували мости і дороги, школи і лікарні, стадіони та аеропорти. Ми збирали рекордні врожаї. Ми відкривали Україну світу", - перерахував глава держави всі ті пункти, які варто було б внести в умовну графу "Прихід". І, можливо, на той випадок, якщо хтось засумнівається в тому, що в 2011 році "відкриття" України світові проходило по-справжньому успішно (хоча про особливості роботи вітчизняного правосуддя справді могли дізнатися всі охочі), Віктор Федорович не забарився уточнити: "Україна розпочала новий рівень відносин з Європейським Союзом", - але розвивати цю тезу глава держави не став...
Ще одним серйозним досягненням, з точки зору Банкової, є "єдність народу" (знову-таки, проілюструвати цю тезу прикладами в короткій промові не вийшло). У будь-якому випадку, президент упевнений, що надалі Україна буде жити тільки все краще і краще. "Упевнений, наступний рік принесе кожній українській родині щастя і благополуччя, а Україні - успіх і процвітання. Ми продовжимо модернізацію нашої країни, продовжимо будувати сучасну, економічно розвинену, демократичну державу", - поділився планами на майбутнє Віктор Янукович, який тепер все рідше згадує в офіційних промовах ще недавно чарівне слово "Стабільність", а "Реформи" нерідко замінює горезвісною "Модернізацією". А якщо судити строго по тексту привітання, головним приводом перевірити майбутні "успіх і процвітання", очевидно, стане центральна подія 2012 року - "Євро-2012". "У наступному році ми будемо приймати футбольний чемпіонат Європи. Ми гідно зустрінемо гостей і покажемо нашу щиру, природну українську гостинність", - обіцяв Віктор Федорович в новорічну ніч. Настільки пильна увага сильних країни цієї до футбольної першості, що наближається, змушує мимоволі пригадати недавній відкритий лист Юлії Тимошенко до президента, де вона не надто схвально висловлювалася з приводу такої сторони офіційного єврооптимізму. Але для правлячого табору чемпіонат, схоже, вже заздалегідь отримав важке символічне навантаження. "Знаю, дух перемоги об'єднає наш народ!", - ділився упевненістю президент, вітаючи країну з новим 2012 роком. Залишилось тільки перемогти?..
Якщо глава держави, звертаючись до нації, говорив тільки про хороше: і в минулому, і в майбутньому, - то голова ВРУ у своєму офіційному привітанні був уже трохи стриманішим. Як історик Володимир Литвин не упустив можливість послатися на "закони історії". "В історії свої закони, і біля чергового часового кордону не завжди йдеться тільки про прогрес, досягнення та радощі. Пройдене, прожите і пережите, при всій його неоднозначності, - це і привід для відповідальних висновків і уроків, підстава для налаштованості на кращу, більш сумлінну та ефективну роботу. І, що найголовніше, стимул до об'єднання, зміцнення віри у свій народ, свою державу, в наші перспективи", - красномовно, але вкрай обтічно формулював спікер, бажаючи країні "прагнення до єдності в усьому, в справах великих і малих". А найбільш предметним "владним", привітанням, мабуть, було звернення прем'єра, яке за низкою пунктів доповнює і розвиває ідеї президентської промови.
Новорічне привітання Миколи Азарова - напевно, найрізноманітніша "офіційна" промова нинішніх свят, оскільки існує в кількох версіях: текст на офіційному сайті Кабміну; відеозвернення, що набуло поширення з Facebook-сторінки; більш тривалий ролик, який можна було "зловити" на телеканалах у новорічну ніч - з музичним вступом, демонстрацією місця, де приймалися рішення - овального столу Кабміну, і ілюстративного відео, на зразок кадрів з урочистим перерізанням стрічок... Але, за великим рахунком, у кількох різних виразах прем'єр-міністр говорив про одне й те ж (що показово - на відео говорив більш зручною для нього російською мовою): що все буде добре.
Слід зазначити, що, на відміну від того ж президента, глава уряду згадував не лише про успіхи минулого року. Як і можна було очікувати, ті самі успіхи були перераховані практично за тією ж схемою, що і у виступі глави держави. "Ми будували дороги, мости, аеропорти, метро, стадіони, дитячі садки, школи та лікарні, оптові ринки й заводи", - нагадав прем'єр. Однак перед цим лідер Кабінету конкретизував і те, що Україні довелося побороти. "Ми разом, весь народ, остаточно подолали той найглибший економічний спад, який дуже багато хто і у нас в країні, і за кордоном вважав вироком Україні", - розповів Микола Азаров, "з чистим серцем" пояснивши, що уряд зробив у минулому році все від нього залежне. Причому, якщо глава держави зовнішній вплив визначав все більше у приємних виразах в стилі "Відкрили Україну світові", то Микола Янович не забував і про те, що цей світ не відкрив для України. "Ні відсутність фінансової допомоги з Заходу, ні кабальна ціна на російський газ не зломили нас. Ми розраховували на власні сили, не жили під чужу диктовку і виявилися праві", - так глава уряду урочисто підбив підсумки року, протягом якого наша держава не змогла отримати жоден із запланованих траншей Міжнародного валютного фонду і так остаточно не домовилася з Росією про пом'якшення контрактів 2009 року...
Визнав прем'єр-міністр, що в 2011 році далеко не кожному українцеві жилося добре, хоча й тут не упустив можливість нехай побічно, але згадати попередників. "(...) Ще далеко не кожна сім'я в Україні відчула покращення життя. І треба твердо сказати, що в тих умовах, в яких країна жила попередні 20 років, ніяких надій на істотне поліпшення просто не могло бути", - ймовірно, саме так Микола Азаров пояснює, чому колись брендове "Покращення життя вже сьогодні" відкладається на середньотермінове майбутнє. А щоб це поліпшення все-таки сталося - потрібно працювати, працювати і ще раз працювати, адже "розпочаті перетворення досить скоро перетворять нашу країну на сучасну європейську державу". У повній відповідності з іншими наділеними владою спікерами прем'єр також покладає максимум надій на новий рік. "2012 рік буде легшим і кращим, тому що країна подолала інерцію спаду, і всупереч усім песимістичним прогнозам, всупереч несприятливим внутрішнім і зовнішнім факторам, набрала хороший темп", - переконаний глава уряду, який під Новий рік волів не згадувати сумні прогнози про "другу хвилю кризи". Переконаність можновладців у тому, що саме наступного року з Україною все буде добре, що варто тільки ще трошки потерпіти - і все налагодиться - звучить по-справжньому святково. Цікаво лише те, що описуючи різні варіанти досягнення цього "добре": від "Євро-2012" до тріумфу реформ - керівництво країни зовсім не згадує про ще одну визначальну подію року, що настав - парламентські вибори. Але це, напевно, вже не настільки святкова тема ...
Ксенія Сокульська
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас