Вчені виявили, що голуби вміють рахувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені виявили, що голуби вміють рахувати

107
У новозеландському експерименті птахи змогли виконати завдання людини, розібравшись з поняттями "порядковий номер", "більше-менше" і навчившись розрізняти множини з різним числом елементів, повідомляє Мембрана.
Біологи з університету Отаго протягом року навчали птахів послідовному вибору з трьох множин, що містять від одного до трьох об'єктів (наприклад, один жовтий прямокутник, два червоні овали, три жовті смужки).
Ці набори з'являлися на екрані комп'ютера і голуби повинні були клювати їх у правильному, висхідному порядку, щоб отримати пшеницю в нагороду. Властивості предметів змінювалися хаотично, так що птахи мали зрозуміти, що значення має саме кількість елементів, а не їх колір або форма.
Далі птахи повинні були вказати правильний порядок лише для пари множин. Але при цьому останні містили вже не тільки один-два-три об'єкти (як у фазі навчання), а від одного до дев'яти предметів.
Так було доведено, що голуби не зубрили бездумно різницю між 1, 2 і 3. Адже вони успішно поширили принцип вибору "від меншого до більшого" на нові для них поєднання, "клікаючи" в правильному порядку, скажімо, на п'ять овалів і потім сім прямокутників.
Відсоток удач у таких спробах виявився вищим, ніж міг би бути в результаті випадкового збігу, підкреслюють біологи. Також виявилася залежність: чим більша різниця між множинами, тим швидше і точніше діяли піддослідні. Аналогічний ефект був помічений багато років тому в такому ж експерименті з макаками-резус.
Таким чином, пернаті засвоїли абстрактне математичне правило, увійшовши до "клубу" тварин, які вміють рахувати предмети, зіставляти групи й міркувати, ґрунтуючись на підрахунку.
"Наше дослідження не тільки показує, що голуби є членами цього ексклюзивного клубу, але і демонструє, як це не дивно, що їх продуктивність порівнянна з такою у мавп", - говорить провідний автор роботи Даміан Скарф.
Надалі вчений має намір спробувати записувати активність нейронів в мозку птаха під час виконання подібного тесту. Він має намір розібратися, як тварини з настільки відмінною від нас організацією мозку можуть розв’язувати описане вище завдання.
Цілком ймовірно, що прості математичні здібності "кореняться" набагато глибше на гілках еволюції, і, можливо, можуть бути виявлені в інших птахів, не кажучи вже про більш розвинені створіння. Просто ще занадто мало видів було протестовано.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас