G8 відсьогодні очолюють США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

G8 відсьогодні очолюють США

204
Головування в "великій вісімці" сьогодні, 1 січня 2012 р., переходить від Франції до США.
Країна-голова відповідає за проведення саміту G8. Цього року саміт відбудеться 19-20 травня в Чикаго. У 2011 р. головою була Франція і глави держав зустрічалися у французькому Довілі.
"Група восьми" - неофіційний форум лідерів провідних промислово розвинених демократичних країн, учасниками якого є Росія, США, Великобританія, Франція, Японія, Німеччина, Канада, Італія, а також представлений і повноформатно бере участь ЄС.
На частку країн-учасниць "вісімки" припадає 49% світового експорту, 51% промислового виробництва, 49% активів МВФ. В рамках "вісімки" здійснюється узгодження підходів до актуальних міжнародних проблем.
"Велика вісімка" не є міжнародною організацією, вона не базується на міжнародному договорі, не має статуту і секретаріату. Рішення "вісімки" не мають обов'язкової сили. Як правило, мова йде про фіксацію намірів сторін дотримуватися узгодженої лінії або про рекомендації іншим учасникам міжнародного життя застосовувати певні підходи у вирішенні тих чи інших питань. Оскільки G8 не має статуту, відповідно, офіційно прийняти статус члена цього інституту неможливо.
Нагадаємо, 15-17 листопада 1975 р. на нараді глав держав і Франції, США, Великобританії, ФРН, Італії і Японії виникла G6. У 1976 р. "шістка" перетворилася в "сімку", прийнявши до свого складу Канаду, а протягом 1991-2002 рр.. поетапно (за схемою "7+1") перетворена в "вісімку" за участю Росії.
Ідея проведення зустрічей керівників найбільш розвинених країн світу виникла на початку 70-х рр.. у зв'язку з економічною кризою і загостренням відносин між США, Західною Європою і Японією з економічних і фінансових питань.
На першу нараду з ініціативи тодішнього президента Франції Валері Жискар д'Естена зібралися глави держав і урядів шести країн: США, Японії, Франції, Великобританії, ФРН, Італії. На зустрічі була прийнята Спільна декларація з економічних проблем, в якій міститься заклик про незастосування агресії в торговельній області і відмова від встановлення нових дискримінаційних бар'єрів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас