Набрав чинності закон про посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері захисту персональних даних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Набрав чинності закон про посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері захисту персональних даних

997
В Україні з 1 січня 2012 р. набрав чинності закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порушення законодавства про захист персональних даних". Текст закону опублікований у виданні "Урядовий кур'єр".
Нагадаємо, 2 червня 2011 р. Верховна Рада України (ВР) прийняла урядовий законопроект, що передбачає посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері захисту персональних даних.
Зміни, внесені до Кримінального кодексу України, передбачають, що незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу чи незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями КК, - карається штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами терміном до двох років, або арештом на термін до шести місяців, або обмеженням волі на термін до трьох років. Ті самі дії, вчинені повторно, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам особи, - караються арештом на термін від трьох до шести місяців або обмеженням волі на термін від трьох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий термін.
Прийнятий акт спрямований на встановлення відповідальності, зокрема в частині незаконного збирання, зберігання, використання або поширення конфіденційної інформації про особу незаконного збору, реєстрації, накопичення, зберігання, адаптації, зміни, поновлення, використання, знищення чи розповсюдження або їх передачі конфіденційної інформації про особу третім особам з порушенням вимог закону, ухилення від реєстрації бази персональних даних, створення або робота з базами персональних даних у проведенні державної реєстрації таких баз даних; порушення порядку доступу до персональних даних, які обробляються в базах персональних даних, що призвело до розголошення цих даних або їх втрати.
29 грудня 2011 р. перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв повідомив, що Кабінет міністрів доручив Міністерству юстиції та Державній службі з питань регуляторної політики протягом місяця переглянути закон "Про захист персональних даних".
Клюєв зазначив, що застосування закону викликало чимало скарг підприємців, тому уряд отримав доручення Президента розібратися в проблемі і терміново виправити ситуацію.
За його словами, реєстрація таких даних виявилася адміністративно дуже складною процедурою, що вимагає від підприємця витрачати чимало часу як на підготовку таких документів, так і на багатогодинне стояння в чергах.
Відзначимо, прем'єр-міністр Микола Азаров доручив продовжити на місяць термін надання суб'єктами госпдіяльності інформації для внесення її до бази персональних даних. Таку заяву прем'єр-міністр зробив на своїй сторінці в Facebook.
У свою чергу, у Федерації профспілок України вважають, що практика застосування закону "Про захист персональних даних" показала наявність в документі прогалин, які роблять неможливим безумовне виконання його норм, що може спричинити необґрунтоване притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності посадових осіб власників баз персональних даних.
Раніше автори закону, серед яких Міністерство юстиції України, говорили, що, приймаючи закон, Україна адаптується до європейського законодавства, оскільки Україна взяла зобов'язання ратифікувати і ввести конвенцію про захист персональних даних.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас