Міллер: Українська ГТС в 2012 р. може сильно впасти в ціні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міллер: Українська ГТС в 2012 р. може сильно впасти в ціні

Енергетика
647
Голова правління компанії "Газпром" Олексій Міллер висловив у суботу, 31 грудня, припущення, що вартість української газотранспортної системи (ГТС) може в 2012 р. значно подешевшати. В інтерв'ю Агентству газової інформації він сказав: "Не виключаю, що так званий останній стратегічний ресурс України - її ГТС - в році прийдешньому може сильно впасти в ціні". Про це повідомляє BBC.
Раніше Міллер на зустрічі з прем'єр-міністром РФ Володимиром Путіним повідомив тому, що Україна оцінює свою ГТС в 20 млрд дол., а також пропонує зробити знижку на російський газ в розмірі 9 млрд дол. щороку в разі досягнення домовленостей щодо газового консорціуму з РФ. Це означає, що разом з додатковими платежами цей спосіб транспортування газу до Європи може виявитися в два рази дорожчим, ніж будівництво "Південного потоку".
Міллер повідомив, що переговори щодо консорціуму поки не завершені, хоча "є розуміння щодо загальних підходів і загальних цифр". "У січні 2012 р. ми знову сядемо за стіл переговорів. Українські колеги оцінюють вартість газотранспортної системи в 20 млрд дол. Це велика сума. Українські колеги прив'язують ці переговори до знижки на газ. Якщо рахувати на обсяг в 40 млрд куб. м на рік, який повинна викуповувати Україна, згідно з чинними контрактами, знижка була б у районі 9 млрд дол. щорічно", - пояснив глава "Газпрому".
Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін, незважаючи на попередження, розпорядився продовжити переговори з Україною про створення газотранспортного консорціуму, але при цьому рекомендував перенести початок будівництва газопроводу "Південний потік" з 2013 р. на кінець 2012
Глава "Газпрому" вчора повідомив, що вартість морської частини "Південного потоку" складає 10 млрд євро, її довжина складе 925 км. Вартість сухопутної частини - 6,5 млрд євро, протяжність - понад 2 тис. км. Міллер зазначив, що частки учасників проекту у фінансуванні будуть залежати від частки участі в капіталі проекту, тобто на "Газпром" припадає близько 7,5 млрд євро. При цьому 30% складе власний капітал, а 70% - позикові кошти.
Міллер підкреслив, що з усіма країнами, через територію яких пройде "Південний потік", вже підписані відповідні міжурядові угоди, і ці країни будуть оплачувати будівництво газопроводу через свою територію самостійно.
Цього тижня Туреччина схвалила прокладку газопроводу "Південний потік" по дну Чорного моря у своїх територіальних водах, що розглядається як подолання головної перешкоди на шляху до реалізації проекту.
Раніше заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв заявив, що "Газпром" не планує відмовлятися від "Південного потоку" у разі досягнення домовленостей щодо ГТС України. Він зазначив, що навіть вважаючи "Північний потік", "Південний потік" і Nabucco Європі все одно буде не вистачати близько 15-20 млрд куб. м газу на рік, тому відмовлятися від "Південного потоку" не має сенсу.
Зазначимо, Росія в переговорах з Україною про зниження цін на російський газ вимагає натомість від Києва передачі половини прав на управління місцевої ГТС. У відповідь Україна запропонувала РФ створити тристоронній консорціум за участю ЄС з управління ГТС в обмін на знижку на газ. Однак ця пропозиція не влаштувала Москву, яка поки що не йде на поступки.
Раніше Президент Віктор Янукович на щорічній зустрічі Yalta European Strategy повідомив, що Київ запропонував Брюсселю і Москві альтернативний варіант, який має влаштувати всі сторони. "Ми пропонуємо нашим партнерам в Європі і Росії гнучкий підхід до модернізації української газотранспортної системи та будівництва "Південного потоку" - він повинен пройти по півдню України. Така можливість є", - заявив Янукович.
Він зазначив, що вартість такого проекту буде в 5 разів нижчою, ніж нинішній проект "Південний потік".
Як повідомляв тоді "Комерсант-Україна", в Росії ініціативи України сприйняли зі скепсисом. Заступник голови Держдуми РФ Валерій Язєв назвав прокладку газопроводу через територію України економічно невигідною для ЄС. "Вся ідея "Південного потоку" - прибрати ризики транзиту газу через Україну. А за пропозицією Віктора Януковича, ми зі 142 млрд кубометрів газу в рік українського транзиту дамо йому під контроль ще 63 млрд кубометрів на рік. Я думаю, це рішення не прийме ні Росія, ні ЄС", - заявив Язєв.
Раніше глава фракції Партії регіонів у ВР Олександр Єфремов повідомив, що у разі запуску "Південного потоку" і повного запуску "Північного потоку" українська ГТС буде прокачувати лише 40 млрд куб. м на рік. За словами Єфремова, такі обсяги ледве дозволять утримувати ГТС на рівні рентабельності, тому Україна продовжує активні переговори про створення газотранспортного консорціуму.
29 грудня прем'єр-міністр України Микола Азаров на своїй сторінці в Facebook заявив, що Україна готова до розгляду газових договорів з РФ в Міжнародному арбітражі. "Україна готова до розгляду нашого спору в Міжнародному арбітражі, але ми розраховуємо на те, що якщо у відносинах між стратегічним партнерами не буде досягнуто взаєморозуміння, то тоді така можливість для нас залишається єдиною можливістю. Але до цього ми хочемо домовитися, якщо ми дійсно є стратегічними партнерами", - сказав Азаров.
Раніше Азаров зазначив, що бажання російської сторони зберегти наявну в газових контрактах з Україною перевагу є основною перешкодою для завершення газових переговорів.
Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович зазначав, що для України прийнятною є ціна газу в 250 дол./тис. куб. м, у той час як Росія не хоче змінювати газовий контракт, за яким ціна газу для України в 2012 р. буде на рівні 416 дол./тис. куб. м.
У бюджеті-2012 закладена ціна на газ в 416 дол./1000 куб. м.
Зазначимо, раніше повідомлялося, про можливість створення на базі української газотранспортної системи двох спільних з "Газпромом" підприємств в пропорції 50 на 50, що могло б допомогти Україні домогтися зниження ціни на газ. Однак нещодавно міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко заявив, що в газових переговорах Президент не піде на утиск національних інтересів.
"Газпром" і НАК "Нафтогаз України" 19 січня 2009 р. підписали два контракти: купівлі-продажу на період 2009-2019 рр. і про об'єми і умови транзиту природного газу через територію України на період 2009-2019 рр. Контракт на поставку газу передбачає щоквартальну формульну зміну ціни.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас