Нафта дорожчає на побоюваннях з приводу ситуації навколо Ірану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта дорожчає на побоюваннях з приводу ситуації навколо Ірану

Енергетика
316
Світові ціни на нафту збільшуються під час торгів п'ятниці на тлі побоювань інвесторів щодо можливого зменшення постачань "чорного золота" на ринок у випадку, якщо влада Ірану перекриє Ормузську протоку - найважливіший морський шлях для експорту нафти і газу з Перської затоки, свідчать дані бірж.
Вартість лютневих ф'ючерсів на американську легку нафту марки WTI (Light Sweet Crude Oil) станом на 9:34 мск зросла на 0,31 долара, або на 0,31%, - до 99,96 долара за барель. Ціна лютневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent підвищилася на 0,09 долара, або на 0,08%, - до 108,10 долара за барель.
В даний час ВМС Ірану проводять навчання в протоці, які триватимуть до 4 січня. Раніше прес-секретар іранського МЗС Рамін Мехманпараст заявляв, що Тегеран не стане закривати протоку під час навчань. Однак у вівторок перший віце-президент Ірану Мохаммад Реза Рахімі сказав, що Іран піде на закриття протоки, якщо країни Заходу накладуть санкції на експорт нафти з Ісламської Республіки. Напередодні іранський військово-морський флот виявив поруч зі своїм угрупованням американський авіаносець, що стало приводом для загострення антиамериканської риторики і загрози закриття протоки.
"Країна, яка так істотно залежить від експорту нафти, не піде на такий крок легко, - вважає головний аналітик CMC Markets Ltd. в Сіднеї Девід Ленд, цитований агентством Bloomberg. - Однак однієї загрози цього достатньо, щоб ціни на нафту зросли".
У той же час певний стримуючий вплив на динаміку котирувань нафти надають статдані зі США. Комерційні запаси нафти в країні (виключаючи стратегічні запаси) за тиждень, що завершився 23 грудня, збільшилися на 3,9 млн барелів, або на 1,2%, - до 327,5 млн. Загальні запаси бензину скоротилися на 700 тис. барелів, або на 0,3%, і склали 217,7 млн барелів. Запаси дистилятів зросли на 1,2 млн, або на 0,9%, склав 140,4 млн барелів. Аналітики, опитані Platts, очікували падіння запасів нафти на 2,3 млн барелів.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас