Експерти: Ціна землі повинна бути не нижчою від нормативно-грошової оцінки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Ціна землі повинна бути не нижчою від нормативно-грошової оцінки

Аграрний ринок
379
Експерти вважають, що ціна сільгоспземлі повинна бути не нижчою від нормативно-грошової оцінки, пише Уніан.
Як передає джерело, про це повідомив сьогодні на прес-конференції в Києві президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Алекс Ліссітса.
"Якщо мета завершення земельної реформи - дати можливість власникам земельних паїв сільськогосподарського призначення продати їхню землю... чому б не дати їм продати дорого? Потрібно в законі (про ринок земель) прописати, що ті агенти, які будуть купувати землю у селян, повинні купувати її не за експертною оцінкою, де експерти можуть оцінити її в 200-300 дол, а за нормативно-грошовою оцінкою, яку держава встановила на рівні 21 тис. грн з 1 січня 2012 року", - зазначив Ліссітса.
За словами експерта, це необхідно для того, щоб "не породжувати клас спекулянтів на ринку землі, який оцінить землю сьогодні в 200 доларів, а завтра в 300 доларів".
При цьому Ліссітса відзначив, що продаж землі за ціною не нижчою від нормативно-грошової оцінки прибере дисбаланс між орендарями та покупцями землі.
"Компанії, які обробляють землю, платять орендну плату виходячи з нормативно-грошової оцінки, яка з 1 січня 2012 року буде становити 21 тис. грн за га, а з іншої точки зору, експертна оцінка може оцінити цю землю наприклад в 1 тис. грн. Виникає питання: навіщо мені обробляти землю, якщо я плачу орендну плату з однієї цифри, а вартість землі зовсім інша? Тут повний дисбаланс", - зазначив фахівець.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас