HSBC знизив прогноз зростання світового ВВП на 2012 рік до 1,9% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

HSBC знизив прогноз зростання світового ВВП на 2012 рік до 1,9%

132
Світовий ВВП в 2012 році може зрости на 1,9%, а не на 2,6%, як прогнозувалося в жовтні, випливає з повідомлення банку HSBС. При цьому банк очікує, що в 2013 році темпи зростання світової економіки повернуться до 2,6%.
"На даний момент HSBC прогнозує повномасштабну рецесію для єврозони, щонайменше, технічну рецесію для Великобританії, анемічне відновлення економіки США і мляве зростання в багатьох частинах світу, що розвивається", - йдеться в повідомленні банку.
За прогнозами банку, ВВП розвинених країн у наступному році збільшиться на 0,6%, а не на 1,4%, як банк прогнозував 5 жовтня 2011 р. В економіці єврозони буде зафіксований спад на 1% проти раніше очікуваного зростання в 2012 році на 0,6%. Прогноз зростання ВВП США переглянуто до 1,5% проти 1,7%, які очікувалися раніше.
Банк також переглянув свої прогнози щодо інфляції на 2012 рік - тепер очікується, що інфляція в світі складе 2,6% проти 2,7%, які очікувалися раніше, у єврозоні - 2% проти попереднього прогнозу на позначці в 1,8 %, у США - 1,9%, хоча в жовтні прогнозувалися темпи зростання споживчих цін в країні на рівні 2,1%.
Банк називає три основні небезпеки для світової економіки - це проблеми, заховані в "чорному ящику" світової фінансової системи, глобальне поширення "боргової інфекції" та безпорадність політиків та осіб, відповідальних за прийняття рішень.
Щодо економіки Росії прогноз залишений без змін - в 2012 і 2013 роках очікується зростання ВВП на 3%. При цьому HSBС значно переглянув прогноз щодо інфляції в Росії на 2012 рік - так, показник може скласти 7%, хоча раніше очікувався рівень в 7,6%.
Банк відзначає, що економічне зростання в Росії засноване на внутрішньому споживанні та інвестиційному попиті, тоді як експорт робить незначний внесок у зростання економіки.
"При цьому дана модель зростання заснована на переробці непередбаченого прибутку від продажу нафти через бюджетні та кредитні канали, які можуть працювати, якщо такий прибуток продовжить зростати на тлі збільшення цін на нафту. В результаті, за прогнозами банку, для збалансованого федерального бюджету вже необхідна ціна на нафту вище 100 доларів США за барель", - відзначає HSBС.
HSBС не відкидає, що політичні ризики в Росії можуть змусити інвесторів відкласти багато проектів до закінчення президентських виборів і формування нового уряду, що, в свою чергу, може призвести до збільшення відтоку капіталу і "паузи" в приватному інвестуванні в 2012 році.
Крім того, банк зазначає, що тенденція до зниження інфляції ще не зміцніла, і базова інфляція залишається високою. "Негативний ефект бази може повернути назад знижувальний інфляційний тренд, що намітився у другій половині 2011 року", - додає HSBС.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас