ЗМІ: Тимошенко планувала судитися з РФ за "дорогий" "газовий" контракт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: Тимошенко планувала судитися з РФ за "дорогий" "газовий" контракт

Енергетика
1073
Колишній прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко підписала "дорогий" газовий контракт в січні 2009 року, щоб виграти час в газовій війні й оскаржити згодом у міжнародному суді дану угоду.
Як повідомляє ТСН, посилаючись на заяву адвоката, колишнього представника НАК "Нафтогаз України" в суді у справі Тимошенко Ігоря Кості, фахівці розуміли, що необхідно було лише почати процедуру арбітражного врегулювання суперечки про ціну на газ в Арбітражному інституті Торгової палати міста Стокгольм.
За його словами, "почавши ще в 2010 році арбітражне врегулювання ціни газу з "Газпромом", на сьогодні ми, можливо, мали б іншу ціну, однак в жодному разі не вищу". Юрист упевнений, що саме на це і сподівалася Тимошенко, заявляючи, що контракти від 19 січня 2009 року укладалися на таких умовах лише на рік, щоб отримати паузу і за той час зуміти домовитися про інші, більш вигідні для України і "Нафтогазу", умови, або, в крайньому випадку, розірвати контракти.
Кость зазначив, що ситуації, яка склалася сьогодні, можна було уникнути, якби українська влада врегулювала газове питання з Росією в 2010 році.
Додамо, що раніше президент України Віктор Янукович обіцяв оскаржити в Стокгольмському арбітражному суді газові угоди від 2009 року. Проте в жовтні Кабмін передумав вирішувати газову суперечку в міжнародних судах. Міністр енергетики Юрій Бойко мотивував це "стратегічним характером відносин з Росією".
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас