Банкіри Уолл-стріт залишаться на Різдво без прибутку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри Уолл-стріт залишаться на Різдво без прибутку

Казна та Політика
391
Незважаючи на оптимістичні прогнози найбільших банків США після публікації гнітючих фінансових показників за третій квартал, останні три місяці в 2011 році, швидше за все, принесуть кредитним організаціям ще більше розчарування. Експерти очікують, що прибутки банків у четвертому кварталі продовжать своє затяжне падіння, яке не зупиниться навіть у наступному році.
Згідно з прогнозами компанії JMP Securities, виручка американських банків від торгівлі фінансовими інструментами з фіксованою прибутковістю скоротиться в четвертому кварталі 2011 року на 12%, в порівнянні з попередніми трьома місяцями. Зниження фінансових потоків чекає і підрозділи, що займаються купівлею-продажем акцій (мінус 10%). Незмінним може виявитися лише дохід від іншої інвестиційної діяльності банків. Подібні прогнози добре корелюють з даними про зниження торговельної активності на основних біржах США. Так, відповідно до системи Trace, обсяг торгів акціями в четвертому кварталі скоротився на 11%, високоприбутковими корпоративними облігаціями - на 26%, а борговими зобов'язаннями з високим інвестиційним рейтингом - на 7,5%.
Таким чином, виручка п'яти найбільших банків Уолл-стріт (JP Morgan, Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup і Morgan Stanley) від торговельної діяльності скоротиться вже шостий квартал поспіль. Для деяких з цих компаній рік, що минає, принесе великі розчарування - наприклад, аналітики Barclays Capital прогнозують, що підсумковий фінансовий результат Goldman Sachs буде найгіршим за останні 13 років. Все це змушує компанії масово скорочувати співробітників - в цілому по світу банки з початку року анонсували звільнення близько 200 тис. людей. Однак навіть такі заходи не рятують решту працівників від урізання заробітних плат - середньостатистичний річний оклад клерка з Уолл-стріт скоротився цього року на 27-30%, в порівнянні з показниками минулого року, стверджують дані рекрутингової компанії Options Group. Зниження обсягу бонусних виплат виявилося ще більш істотним - 35-40%.
Настільки гнітюча картина не могла не позначитися на ринковій вартості самих банків - з початку року індекс Standard & Poor's 500 Financials скоротився на 20%. Одним з лідерів падіння виявився Bank of America, що подешевшав відразу на 61%. Зменшення капіталізації інших банків виявилося скромнішим, однак навіть ці показники жахають - Goldman Sachs, Morgan Stanley і Citigroup втратили за рік як мінімум 45% своєї вартості. Падіння акцій JP Morgan склало 24%.
Сподіваючись на швидке відновлення темпів глобального економічного зростання, багато представників сектора сподіваються, що їм вдасться істотно поліпшити свої фінансові показники вже в наступному році. Проте більшість аналітиків впевнені в тому, що повернутися до докризових рівнів за 2012 у сектора ніяк не вийде. "Справи найбільших банків США йдуть не кращим чином. Для позитивної динаміки їм необхідно провести структурні зміни: скоротити штат, прибрати зайві підрозділи, позбутися від поганих боргів, зменшивши власні баланси, а також придумати нові схеми ведення бізнесу. Причому далеко не всім вдасться успішно втілити все це в життя. Це довгий процес, і на нього піде щонайменше два роки", - пояснив РБК daily аналітик EIU Стівен Леслі.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас