Зростання економіки Молдови обганяє прогнози уряду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання економіки Молдови обганяє прогнози уряду

Казна та Політика
133
Темпи зростання економіки Молдови, реформованої за рецептами кредитора - Міжнародного валютного фонду, прискорилися понад прогнози завдяки стрибку експорту і переказам від трудових мігрантів, повідомив Reuters у вівторок міністр економіки Валерій Лазер.
ВВП виріс за дев'ять місяців 2011 року на 6,7%, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Це вище від очікувань Мінекономіки, яке на тлі несподівано високих темпів зростання в першому півріччі підвищило річний прогноз до 5,5-6% з 4,5-5%, сказав глава міністерства і віце-прем'єр.
До кінця року розбіг обіцяє припинитися. "Уповільнення темпів зростання економіки, що спостерігається в III і IV кварталах поточного року, позначиться на річному показнику, який ми очікуємо на рівні 5,5-6%", - сказав міністр.
Як головні фактори зростання ВВП він назвав експорт, що виріс, в порівнянні з аналогічним періодом 2010 року, більш ніж на 40%, а також надходження грошей з-за кордону. Вони досягли цього року вже 1,2 млрд доларів, в основному від приблизно 600-800 тис. громадян чотиримільйонної Молдови, які щорічно відправляються на заробітки за межі найбіднішої країни Європи, в першу чергу, до Росії.
"Жорстка податково-бюджетна політика, узгоджена з МВФ, дозволила скоротити дефіцит бюджету до 1,9% з 2,5%, почати розвиток економіки за рахунок виробництва та експорту, приступити до структурних перетворень, зокрема почати болючу для суспільства реформу в освіті, на яку ми витрачаємо щорічно 9% ВВП, а тепер ці кошти скоротяться більш ніж на третину", - сказав Лазер.
У 2010 році економіка Молдови зросла на 6,9% після падіння на 6,1% роком раніше.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас