"Приват" переробив нафту під себе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Приват" переробив нафту під себе

Енергетика
910
За підсумками перевірки результатів роботи "Укртатнафти" в 2008-2010 роках в Головному контрольно-ревізійному управлінні (КРУ) повідомили вчора, що компанія "Корсан" сконцентрувала 48,2% акцій "Укртатнафти", "Вілоріс" - 8,61 %. Обидві компанії пов'язують з групою "Приват". Таким чином, опосередковано вони володіють 56,8% "Укртатнафти". Решта акцій належать НАК "Нафтогаз України".
До жовтня 2007 року контроль над "Укртатнафтою" здійснювали татарстанські партнери компанії - Мінземмайна Татарстану (28,77%), "Татнафта" (8,61%) та афілійовані з нею Amruz Trading (8,34%) і SeaGroup International (9,96%). Але в результаті низки судових рішень ці акції були продані компаніям, пов'язаним з групою "Приват". Після цього "Татнафта" припинила поставки "Укртатнафті" і почала судовий процес стосовно України в Міжнародному арбітражному суді в Парижі, пред'явивши претензії на суму $2,4 млрд (останній раз "Ъ" писав про це 16 березня).
Назви структур групи "Приват", які отримали контроль над підприємством, не розголошуються досі. Зараз група вирішила перевести акції з них на "Корсан" і "Вілоріс", оформивши, таким чином, контроль над 56,8% акцій "Укртатнафти", пояснило джерело "Ъ" в групі. "Структура власності Кременчуцького НПЗ багато разів змінювалася, сьогодні ми вийшли на цілком зрозумілу схему - завод буде належати двом компаніям, що входять в групу", - говорить співрозмовник. За його словами, це дозволить ефективно реалізувати плани щодо об'єднання "Укртатнафти" з "Укрнафтою" (40% акцій контролює група "Приват"). "Ми виступаємо за таке злиття, оскільки воно дозволить налагодити прямі поставки нафти на НПЗ без проведення аукціонів з її продажу. Це знизить витрати та дозволить налагодити економічно ефективну роботу підприємства", - завило джерело.
Ідея створення вертикально інтегрованої нафтової компанії на базі "Укртатнафти" і "Укрнафти" обговорюється з грудня минулого року. Міністр палива та енергетики Юрій Бойко тоді говорив, що пропонується об'єднати держпакети акцій "Укрнафти" і "Укртатнафти" в єдину компанію з перспективою проведення її IPO. Вчора в Міненерго підтвердили актуальність таких планів. "Це дозволить створити ефективний інструмент впливу на ринок нафтопродуктів", - заявили в міністерстві.
Експерт UPECO Олександр Сіренко зазначає, що зараз для Кабміну важливо контролювати зростання цін. "Але більше від такого об'єднання виграє не Кабмін, а група "Приват" - саме вона має оперативне управління над "Укрнафтою" і "Укртатнафтою", а значить, у неї більше шансів затвердити менеджмент об'єднаної компанії", - вважає директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар. Пан Сіренко зазначає, що у зв'язку з початком реструктуризації "Нафтогазу" вплив держави на "Укрнафту" у майбутньому ослабне. "Все йде до того, що контроль перейде в приватні руки", - говорить він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас