Україна збільшила експорт цукру на 92,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна збільшила експорт цукру на 92,5%

Аграрний ринок
497
Україна збільшила з початку 2011-12 МР обсяги експорту цукру з 0,3 тис. т до 4 тис. т. Про це повідомляє прес-служба Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).
Таким чином, обсяг експорту цукру збільшився на 92,5%. Даний показник, за даними УКАБ, є безпрецедентним рекордом за останні роки.
Сьогодні українські компанії поставляють цукор на ринки Грузії і Словаччини. Хоча обсяги поставок у ці країни склали лише відповідно 3 і 1 тисячі тонн, такий результат можна вважати позитивним, враховуючи відсутність досвіду експортних операцій з цукром протягом останніх років. "У поточних умовах профіцитного внутрішнього ринку цукру, запорукою рентабельного розвитку галузі є постійне відкриття нових ринків збуту. Інакше висока рентабельність і швидкі темпи розвитку попередніх років залишаться історією і цукробурякова галузь знову увійде в період стагнації", - коментує експерт з аграрних ринків УКАБ Тарас Висоцький.
Разом з тим, експерти УКАБ зазначають, що на світовому ринку умови для реалізації українського цукру залишаються несприятливими. Зокрема, світові ціни на білий цукор і цукор-сирець знизилися протягом останніх чотирьох місяців на 26% до 598 і 502 дол/т відповідно. Така ж тенденція відбувається на вітчизняному ринку, де оптові ціни на буряковий цукор знизилися до найнижчого рівня за останні два роки - 5500 грн/тонна.
Згідно з попередніми розрахунками УКАБ, в 2011/12 МР буде вироблено близько 2,31 млн т бурякового цукру, що є рекордним показником за останнє п'ятиріччя і на 53% більше в порівнянні з попереднім роком; рентабельність вирощування цукрових буряків, у той же час, зменшиться в порівнянні з 2010/11 МР більш ніж удвічі і складе близько 7%, повідомляє прес-служба УКАБ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас