Лукашенко: У Білорусі бракує валюти на оплату імпорту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко: У Білорусі бракує валюти на оплату імпорту

Валюта
5247
У Білорусі бракує валюти на оплату імпортних товарів, незважаючи на рекордний - понад 35 млрд доларів - виторг від експорту. Про це повідомив президент Білорусі Олександр Лукашенко на семінарі керівних працівників республіканських і місцевих держорганів з питань імпортозаміщення. "На жаль, виходить так, що все зароблене за рахунок експорту йде на оплату імпорту - закупівлю товарів і послуг у інших держав, - констатував він. - Але зароблених грошей все одно не вистачає, щоб оплатити всі товари, які ми купуємо по імпорту".
За словами президента, висока імпортоємність економіки є однією з головних причин проблем на валютно-фінансовому ринку. "Тільки вдумайтеся в цифри - відношення імпорту до ВВП в поточному році досягло майже 75%. А це означає, що три чверті заробленого нам треба віддавати на імпорт", - зазначив президент.
Лукашенко також доручив "добитися, щоб люди витратили надбавку доходів на купівлю вітчизняних товарів". "Доходи населення, зарплати і пенсії будемо послідовно підвищувати. Вже на початку 2012 року нам доведеться в черговий раз їх підвищити", - сказав білоруський президент. При цьому Лукашенко запевнив, що "ніяких заборонних заходів на споживчому ринку вводитися не буде". Президент доручив створювати нові виробничі потужності, щоб задовольняти платоспроможний попит на популярні споживчі товари, які зараз в основному імпортуються в країну. "Треба аналізувати кожну позицію, кожну товарну групу, кожен долар імпорту, тому що, заміщаючи імпортний товар, виробляючи конкурентоспроможну продукцію, ми не тільки менше платимо валюти іншим, але й більше заробляємо самі. А це доходи наших людей, зайнятість, соціальна та економічна стабільність", - зауважив він.
Як підкреслив Лукашенко, стратегічним завданням для країни є вихід на позитивне сальдо зовнішньої торгівлі за рахунок нарощення експорту і скорочення валютних витрат. "Позитивні тенденції в зовнішній торгівлі в поточному році не повинні нікого розслабляти. У результаті коригування курсу білоруського рубля різко подорожчав імпорт. Тому ми стали менше купувати товарів за кордоном і більше експортувати своєї продукції. Але це не буде тривати довго", - вважає Лукашенко.
Білоруський президент зазначив, що товарна структура білоруського експорту практично не змінилася і характеризується високою часткою енергетичних товарів і низькою часткою промислової високотехнологічної продукції. "Як правило, продукція, вироблена в рамках реалізації імпортозамінних проектів, мала рівень імпортної складової від 70% до 90% і принципово не чинила впливу на скорочення від’ємного сальдо", - сказав Лукашенко.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас