ФРС США зберегла базову облікову ставку в діапазоні 0-0,25% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС США зберегла базову облікову ставку в діапазоні 0-0,25%

367
Федеральна резервна система (ФРС) США ухвалила рішення зберегти ключову облікову ставку в діапазоні 0-0,25% річних, говориться в повідомленні ФРС, поширеному за підсумками засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC), що завершилося сьогодні.
Це рішення прогнозувалося більшістю аналітиків. Відповідно до поточної оцінки рівня інфляції і темпів зростання економіки, цей розмір базової облікової ставки збережеться до середини 2013 р.
Крім цього в повідомленні говориться, що на даний момент економіка США зазнає помірного зростання, незважаючи на очевидне уповільнення загальних темпів зростання світової економіки. Незважаючи на те, що показники вказують на деяке поліпшення загальних умов на ринку праці, рівень безробіття залишається достатньо високим. Інвестиції в розвиток бізнесу робляться недостатньо оперативно, аналогічно, спостерігається деякий застій у житловому секторі. При цьому прогнозований рівень інфляції залишається стабільним, так як темп зростання інфляції сповільнилося в порівнянні з попередніми показниками.
Для підтримки відновлення економіки та боротьби з інфляцією комітет в рамках рішення, прийнятого у вересні ц.р., продовжить збільшувати середній термін погашення своїх паперів. Поряд з цим комітет продовжить перегляд своїх боргових активів з переведенням їх з державних цінних паперів в іпотечні цінні папери з їх подальшою пролонгацією та продажем на аукціоні.
У повідомленні також підкреслюється, що основним завданням комітету залишається забезпечення максимальної зайнятості та цінової стабільності.
Відзначимо, за переглянутими даними, оприлюдненими Міністерством торгівлі США, ВВП США в III кварталі 2011 р. порівняно з попереднім кварталом виріс на 2,0% в перерахунку на річні темпи (annual rate).
Зазначимо, що згідно з попередньою оцінкою, озвученою 27 жовтня, ВВП США в III кварталі виріс на 2,5% порівняно з попереднім кварталом в перерахунку на річний темп (annual rate). Тоді опублікована цифра збіглася з прогнозами аналітиків. Це була перша оцінка квартального ВВП з трьох, що публікуються Бюро економічного аналізу при Міністерстві торгівлі США. Таким чином, Мінторг США знизив оцінку зростання економіки в III кварталі на 0,5 процентного пункту (15 млрд дол. в абсолютному вираженні) порівняно з попередніми розрахунками. У попередньому кварталі ВВП США виріс на 1,3%.
Основним драйвером економічного зростання в липні-вересні ц.р. виступило особисте споживання.
Переоцінки в меншу сторону зазнали такі компоненти ВВП, як особисте споживання та інвестиції бізнесу в товарно-матеріальні запаси. Так, споживчі витрати в липні-вересні 2011 р. виросли, за переглянутими даними, на 2,3% (раніше повідомлялося про зростання на 2,4%), а підприємства скоротили запаси на 8,5 млрд дол. (раніше, навпаки, повідомлялося про збільшення ділових запасів на 5,4 млрд дол.).
Фактор зміни ділових запасів "забрав" 1,55 процентного пункту від показника зростання ВВП в III кварталі. Кінцеві продажі в економіці, тобто ВВП без урахування зміни товарно-матеріальних запасів бізнесу, зросли на 3,6%, що дозволяє розраховувати на більш сильні показники економічного зростання в останньому кварталі року.
Нагадаємо, на початку листопада ц.р. ФРС США дала більш песимістичний прогноз на перспективи відновлення економіки країни після кризи. За новими оцінками, до кінця 2011 р. економіка США виросте на 1,6-1,7%, а не на 2,7-2,9%, як прогнозувалося раніше в червні ц.р.
Прогнозуючи зміни ВВП на період до 2014 р., експерти також знизили свої прогнози: за новими оцінками, зростання в 2012 р. складе 2,5-2,9% (раніше прогнозувалося 3,3-3,7%), в 2013 р. - 3,0-3,5% (раніше 3,5-4,2%).
Крім того, згідно з новим прогнозом, рівень безробіття в США в кінці 2011 р. буде на рівні 9,0-9,1%. У червні ц.р. регулятор прогнозував, що цей показник складе 8,6-8,9%. Прогноз на наступні два роки становить: 2012 р. - 8,5-8,7% на 2013 р. - 7,8-8,2% проти раніше озвучених 7,8-8,2% і 7,0-7,5% відповідно.
Інфляція в 2011 р. очікується на рівні 2,7-2,9% проти 2,3-2,5%, які прогнозувалися раніше. Прогноз інфляції на 2012 р. знижений з 1,5-2,0 до 1,4-2,0, на 2013 р. прогноз не змінено.
У повідомленні говориться, що в III кварталі 2011 р. економіка США демонструвала зростання, але, на думку експертів ФРС, воно обумовлене тимчасовими факторами. Крім того, останні звіти свідчать про збереження великого обсягу безробіття, незважаючи на зусилля, яких докладають регулятори для її зниження. ФРС фіксує зниження рівня інфляції, яке відбулося на тлі часткового зниження цін на енергоресурси і ряд товарів широкого вжитку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас