Аналітики: Євро впаде до 1,25 долара, а ЄЦБ знизить ставку до 0,75% вже в I кварталі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Євро впаде до 1,25 долара, а ЄЦБ знизить ставку до 0,75% вже в I кварталі

Валюта
1403
Європейський центральний банк (ЄЦБ), що знижує два останні місяці поспіль свою базову ставку, яка тепер становить 1% річних, піде на її скорочення до рекордно низького рівня в 0,75% вже в I кварталі 2012 року через невтішні економічні перспективи єврозони і нервозність ринків, вважає більшість опитаних РИА Новости аналітиків.
Згідно з їхньою оцінкою, саміт глав Євросоюзу 8-9 грудня не приніс бажаних ринком результатів, що в поєднанні зі слабкою економікою єврозони змусить єдину європейську валюту триматися нижче позначки 1,30 долара за євро в 2012 році, а в I кварталі - опуститися до 1,25 долара - рівня, зазначеного останній раз влітку 2010-го.
"Враховуючи складність та невизначеність, які оточували рішення минулого тижня, ЄЦБ повинен буде продовжити грати роль пожежної бригади єврозони, якщо навіть не розширити її", - вважає старший економіст ING Карстен Бржескі. Він очікує скорочення базової ставки ще на один крок - 0,25 процентного пункту - в I кварталі 2012 року і збереження її на рівні 0,75% річних протягом усього року.
Аналітики Credit Suisse також вважають, що базова ставка може бути скорочена до 0,75% річних на початку 2012 року. На їхню думку, "вхідні двері" до її зниження все ж відкриті, оскільки Драгі вказав, що серйозний ризик сповільнення економічної активності зберігається.
Експерти Barclays Capital не відкидають, що індикатор може бути зменшений і на 50 базисних пунктів протягом I кварталу 2012 року.
"ЄЦБ зробив все, щоб бути кредитором останньої інстанції для економіки і фінансового сектора, але не для урядів", - вважає Бржескі з ING. Аналітики Credit Suisse додають, що ЄЦБ відмовився дати надію на програму кількісного пом'якшення.
На думку експертів, такі кроки не покращують ситуацію в єврозоні, особливо в поєднанні з рішеннями саміту ЄС.
"ЄЦБ наполегливо відмовляється грати більш активну роль в боротьбі з кризою суверенного боргу в єврозоні, в тому числі розширюючи обсяги купівель облігацій держав регіону на ринку. Поки він не бажає прийняти роль кредитора останньої інстанції, криза в єврозоні буде кипіти на повільному вогні", - вважають експерти Raiffeisen Research.
На невтішному економічному тлі аналітики чекають подальшого падіння курсу єдиної європейської валюти до долара. Credit Suisse і ING прогнозують рівень в 1,25 долара за євро в I кварталі 2012 року. Більш оптимістичний Raiffeisen Research - його аналітики чекають, що євро буде на рівні близько 1,30 долара до березня, а до червня може зміцнитися до 1,32. Barclays Capital припускає, що єдина європейська валюта подешевшає до 1,20 долара протягом наступного року, а ING сподівається, що після спаду в I кварталі вона почне зміцнюватися і досягне в III кварталі 2012 року рівня в 1,28 долара.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас