Експерти: З нового року в Україні може різко подорожчати бензин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: З нового року в Україні може різко подорожчати бензин

Енергетика
1260
Відсутність послідовного і збалансованого підходу у держави до функціонування ринку нафтопродуктів може спровокувати різке зростання цін на нафтопродукти на початку 2012 року, прогнозують експерти консалтингової групи А-95.
Як повідомили виданню експерти з А-95, на сьогоднішній день на порядку денному уряду - два найважливіші рішення: перше - ініціатива Міністерства інфраструктури України щодо підвищення ставок акцизного збору, друге - у грудні Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі має прийняти рішення про обмеження імпорту нафтопродуктів.
За оцінками експертів, пропоноване відомством Бориса Колесникова підвищення акцизу на бензин призведе до зростання цін на дизпаливо для кінцевого споживача на 60 коп./л, на бензин - на 20 коп./л.
Як йдеться в повідомленні А-95, пропонований відомством Юрія Бойка рівень мит на імпортні нафтопродукти призведе до зростання цін на АЗС на 0,80 і 1,30 грн/л відповідно на ДП і бензин.
"Державі необхідно розставити пріоритети: або збільшувати доходи бюджету, підвищуючи акцизи, або нарощувати прибутковість нафтопереробних компаній шляхом введення мит або квот на імпорт нафтопродуктів", - говорить директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.
В іншому випадку "податковий" дуплет призведе до зростання цін на бензин і дизпаливо на 1,5 грн/л, що, за оцінками А-95, змусить багатьох автомобілістів відмовитися від свого транспорту або до максимуму скоротити поїздки.
"Через підвищення акцизів на початку року і високі нафтові ціни вартість палива в 2011 р. зросла в середньому на 1,95 грн/л, що призвело до 10%-го зниження споживання бензину А-95 - основної марки, що використовується приватним автотранспортом", - вважає експерт.
Раніше вже повідомлялося, що Міністерство інфраструктури України направило в Кабінет міністрів законопроект, в якому пропонується суттєво підвищити акцизи на нафтопродукти.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас