Moody's може знизити рейтинги восьми іспанських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's може знизити рейтинги восьми іспанських банків

Казна та Політика
176
Агентство Moody's помістило в список на перегляд з негативним прогнозом рейтинги CaixaBank, Banco Sabadell, Bankia та інших іспанських банків пізно ввечері 12 грудня, пославшись на їх сильну залежність від ринку нерухомості та низьку прибутковість, повідомляє Reuters.
Побоювання агентства викликають непогашені кредити девелоперам, збанкрутілим в результаті колапсу ринку чотири роки тому, і підвищення об'єктів нерухомості на балансах банків.
"Частка непрацюючих кредитів всередині цього сектора перевищила рівень, зафіксований під час кризи на початку 1990-х, і продовжує рости, особливо для залежних від девелоперів банків, без ознак зниження", - йдеться в заяві агентства.
Іспанські банки балансують між необхідністю підвищувати капітал заради захисту від фінансових проблем єврозони і зростаючою вартістю запозичення при все зростаючому обсязі "поганих" кредитів.
У список на перегляд увійшли рейтинги таких банків: Banco Cooperativo, Banco Sabadell, Bankia його засновник Banco Financiero y de Ahorro (BFA), Bankinter, CaixaBank і його засновник La Caixa, асоціація ощадних банків CECA, Caja Rural de Granada, Ibercaja Banco і Lico Leasing.
Нагадаємо, 8 грудня міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's помістило рейтинги 15 іспанських банків в список на перегляд з можливим зниженням.
Поміщення рейтингів банків на перегляд з можливим зниженням може означати, що протягом 90 днів з імовірністю 50% показник рейтингу банку може бути знижений відразу на 2 щаблі.
Також S&P помістило рейтинг Євросоюзу на перегляд з можливим зниженням.
19 жовтня міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило суверенний кредитний рейтинг Іспанії з Aa2 до A1, прогноз щодо рейтингу - "негативний".
12 жовтня міжнародні рейтингові агентства - Standard & Poor's (S&P) і Fitch Ratings - знизили кредитні рейтинги найбільших іспанських банків на тлі погіршення стану іспанської економіки. S&P знизило рейтинги десяти банків, включаючи два найбільші банки країни - Santander і BBVA. Експерти S&P відзначали, що іспанські банки продовжать відчувати негативний впливу економічного дисбалансу як мінімум протягом наступних півтора років.
Також агентство Fitch знизило рейтинги шести іспанських банків. Рейтинги Banco Santander і Banco Bilbao Vizcaya Argentaria були знижені на один щабель - з АА до АА-.
Відзначимо, на початку вересня Іспанія змінила конституцію, щоб врятувати економіку країни від дефолту. Поправка свідчить, що до 2020 р. дефіцит бюджету центру, регіонів і комун не повинен бути вищим 0,4% внутрішнього валового продукту. Іспанія планує скоротити дефіцит бюджету до кінця 2011 р. до 6% від ВВП з 9,2% від ВВП в 2010 р.
22 вересня іспанські парламентарії відновили податок на доходи багатих, скасований на початку 2008 р., з метою скорочення дефіциту бюджету країни.
29 липня, міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service помістило кредитний рейтинг Іспанії на рівні Аа2 на перегляд з можливістю зниження.
Зазначимо, 8 грудня Європейське відомство банківського нагляду (ЕВА) оприлюднило результати стрес-тестів європейських банків. 31 фінінститут з 91 не витримав випробування. У списку три австрійські банки, один бельгійський, два кіпрські, три французькі, шість німецьких, чотири італійські, один голландський, один норвезький, чотири португальські, один словенський і п'ять іспанських.
Також відзначимо, що Moody's оголосило про намір переглянути кредитні рейтинги всіх 27 країн Євросоюзу в I кварталі 2012р. Як йдеться в повідомленні агентства, лідери країн Європи "пропонують занадто мало нових заходів для виходу з боргової кризи". У цілому найбільші міжнародні рейтингові агентства - Fitch, Standard & Poor's і Moody's - залишилися незадоволені підсумками саміту Європейського союзу, що пройшов 8-9 грудня 2011р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас