Експерти: Введення в Україні податку на багатство ускладнить ситуацію з тіньовими зарплатами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Введення в Україні податку на багатство ускладнить ситуацію з тіньовими зарплатами

Казна та Політика
5499
Бажання українських чиновників ввести в країні податок на предмети розкоші і дороге майно може призвести до тінізації зарплат і посилити соціальне розшарування в суспільстві, вважають в Європейській Бізнес Асоціації.
Йдеться про бажання влади збільшити податки для тих, чия зарплата перевищує рівень мінімальної оплати праці в країні в 15 разів.
В ЄБА стурбовані запропонованим проектом Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України про введення податку на багатство" і відзначають, що мінімальна заробітна плата з 1 січня 2012 року складе 1073 грн. Отже, п'ятнадцятикратний розмір такої мінімальної заробітної плати становитиме 16,095 грн, що навряд чи можна вважати "багатством".
Крім того, в Європейській бізнес асоціації стурбовані тим, що додаткове обтяження доходів фізичних осіб не може відбуватися на тлі недосконалої системи оподаткування персональних доходів, що вимагає системного реформування. Зараз індивідуальні обставини платників податків (наявність сім'ї, її сукупний дохід, виховання дітей тощо) фактично не враховуються, отже, фактично обтяжлива ставка 20% буде накладатися на незначні за розміром доходи.
Нагадаємо, що раніше ЄБА заявляла про штучне ускладненні податкової звітності.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас