Європарламент схвалив вступ Хорватії до ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європарламент схвалив вступ Хорватії до ЄС

380
Європейський парламент (ЄП) на пленарному засіданні схвалив вступ Хорватії до ЄС. За відповідне рішення проголосували 564 депутати, проти виступили 38, 32 утрималися.
Наступним кроком для Хорватії та ЄС стане підписання договору про вступ 8-9 грудня на засіданні Європейської Ради, після чого договір має бути ратифікований всіма 27 країнами-членами. Очікується, що Хорватія стане 28 членом ЄС і другою за рахунком колишньою югославською республікою після Словенії, яка вступила в блок, - з 1 липня 2013 року.
Незважаючи на позитивний результат голосування, ЄП закликав Загреб вирішити проблеми, що залишилися, зокрема, в галузі судової реформи, боротьби з корупцією та організованою злочинністю, активізувати зусилля з розкриття військових злочинів і продовжити проведення структурних реформ в економіці країни.
Нагадаємо 18 листопада ц.р. комітет Європейського парламенту з міжнародних справ схвалив вступ Хорватії до Європейського союзу (ЄС). За вступ Загреба до Євросоюзу проголосували 65 членів комітету, один висловився проти, тих, хто утримався, не було.
У той же час комітет Європейського парламенту з міжнародних справ закликав Хорватію продовжувати роботу з виконання умов вступу до ЄС, зокрема дотримуватися міжнародних вимог з видачі осіб, причетних до військових злочинів під час громадянської війни в Югославії в 1991-1995 рр. Крім того, комітет Європарламенту вимагає від хорватської влади забезпечити повернення біженців, які покинули цю балканську республіку під час війни. Перш за все, згідно із заявою комітету, це стосується сербських біженців.
У вересні ц.р. прем'єр-міністр Хорватії Ядранка Косор отримала текст договору про вступ до Євросоюзу від прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска, який на той момент головував у Європарламенті.
За словами Косор, "це справді важливий історичний момент і радість для всього хорватського народу".
24 червня 2011 р. учасники саміту ЄС, що проходив у Брюсселі, висловилися за приєднання Хорватії до Євросоюзу в 2013 р.
Раніше Єврокомісія після шести років переговорів з представниками Загреба рекомендувала прийняти Хорватію до ЄС. У середині червня це рішення підтримали міністри закордонних справ країн-учасниць.
Нагадаємо також, на початку червня комісар ЄС з юстиції Вівіан Редінг також заявила, що Єврокомісія прийме Хорватію до складу ЄС в 2013 р. За словами єврокомісара, рішення викликане успішною реформою хорватської законодавчої системи.
Відзначимо, що в даний момент у Євросоюзі більше стурбовані ситуацією з оргзлочинністю і боротьбою з корупцією в Хорватії. За словами єврочиновників, Загреб не докладає достатньо зусиль у цьому напрямку. У той же час прем'єр-міністр Хорватії Ядранка Косор запевнила ЄС, що в країні позбавляться від "недоторканних".
На сьогоднішній день крім Хорватії статус кандидата мають Ісландія, Македонія і Туреччина. Країни Західних Балкан - Албанія, Боснія і Герцеговина, Сербія і Чорногорія, перебувають у списку потенційних кандидатів.
В даний час переговори про приєднання до Євросоюзу ведуть ще дві держави колишньої Югославії - Македонія і Чорногорія. На вступ до ЄС розраховує і Сербія, однак вона поки не має статусу кандидата.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас