Резолюція: Європарламент закликає забезпечити участь Тимошенко в майбутніх виборах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Резолюція: Європарламент закликає забезпечити участь Тимошенко в майбутніх виборах

557
Європейський парламент закликає українську владу забезпечити реалізацію прав екс-прем'єра, лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко та інших опозиційних лідерів брати участь у політичному процесі, в тому числі в майбутніх виборах.
Відповідний пункт міститься в резолюції Європейського парламенту, прийнятій у четвер у Брюсселі на основі рекомендацій Раді ЄС, Єврокомісії та Європейській службі зовнішніх відносин.
"Закликати президента і владу України привести політичну, правову і адміністративну ситуацію в країні у відповідність до того, що було погоджено в порядку денному асоціації, а також сприяти належному управлінню та повазі верховенства права як фундаментальних принципів у контексті відносин між ЄС і Україною, гарантувати, що Юлія Тимошенко та інші лідери опозиції мають право реалізувати своє право повноцінної участі в політичному процесі, як зараз, так і в майбутніх виборах в Україні", - йдеться в документі.
Європарламент відзначає, що вирок, винесений Ю.Тимошенко, викликав серйозне занепокоєння ЄС і "широко розглядається або як акт помсти, або як спроби засудити і ув'язнити опозиціонерів, щоб огородити їх від участі в парламентських виборах наступного року, або в президентських, які відбудуться в 2015 році".
"Закон, вибірково застосований проти Тимошенко, датований радянським часом і передбачає кримінальне переслідування за політичні рішення, в той час як статті 364 і 365 цього закону, які в даний час перебувають на розгляді Верховної Ради, не відповідають стандартам ЄС і ООН", - йдеться в резолюції.
Європарламент також висловлює занепокоєння щодо свободи ЗМІ, громадянського суспільства, проведення виборів і верховенства права в Україні, коли "нинішня політична ситуація в Україні, особливо в сфері громадянських свобод і верховенства закону, йде врозріз з духом Угоди про асоціацію, щодо якої ведуться переговори". "ЄС рішуче виступає за стабільну і демократичну Україну, яка поважає принципи соціальної ринкової економіки, верховенство закону (в тому числі незалежну судову систему), права людини, захист меншин і яка гарантує основні права", - сказано в резолюції.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас